lamotek.pl

Kurczak z sosem truskawkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykłe połączenie mięsa z sosem truskawkowo-winnym z pewnością zaskoczy Twoich gości. Danie idealne na wiosenne dni.

Kurczak z sosem truskawkowym

Niezwykłe połączenie mięsa z sosem truskawkowo-winnym z pewnością zaskoczy Twoich gości. Danie idealne na wiosenne dni.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 600 g
masło - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
truskawka - 500 g
wino czerwone - 75 ml
pieprz zielony - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KURCZAKA:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Olej i masło rozgrzewamy na patelni, na której smażymy kurczaka z każdej strony przez 4 minuty.
2.PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI:
W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy. 400 g miksujemy, resztę kroimy w drobną kostkę. Zielony pieprz osączamy i rozgniatamy grubo nożem.
3.ROBIMY SOS TRUSKAWKOWY:
Kurczaka zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy. Sos ze smażenia rozcieńczamy czerwonym winem, gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy purée truskawkowe, doprawiamy solą, zielonym pieprzem, cukrem i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy truskawki pokrojone w kostkę, podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z filetami z kurczaka.
Kurczak z sosem truskawkowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KURCZAKA

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Olej i masło rozgrzewamy na patelni, na której smażymy kurczaka z każdej strony przez 4 minuty.

2

PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI

W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy. 400 g miksujemy, resztę kroimy w drobną kostkę. Zielony pieprz osączamy i rozgniatamy grubo nożem.

3

ROBIMY SOS TRUSKAWKOWY

Kurczaka zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy. Sos ze smażenia rozcieńczamy czerwonym winem, gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy purée truskawkowe, doprawiamy solą, zielonym pieprzem, cukrem i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy truskawki pokrojone w kostkę, podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z filetami z kurczaka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1543,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

385,8 kcal

🥑

Tłuszcz

9,3 g

🌾

Węglowodany

11,4 g

🥬

Błonnik

32,2 g

💪

Białko

32,2 g

Podobne przepisy