lamotek.pl

Zupa serowo-cebulowa • przepis • składniki • przygotowanie

Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!

Zupa serowo-cebulowa

Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wino białe - 200 ml
bulion drobiowy - 1,5 l
cebula - 5 szt.
chleb żytni - 250 g
cukier - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 10 g
papryka mielona ostra - 1 szczypta
pieprz biały - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
serek topiony - 250 g
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 szczypta
ziemniak - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CEBULE:
Cebule kroimy w cienkie piórka. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażone cebule przekładamy do dużego garnka. Dodajemy ziemniaka, odrobinę czosnku pokrojonego w plastry, szczyptę tymianku i trochę cukru. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę dusimy, mieszając. Dodajemy ostrą paprykę i majeranek. Ponownie mieszamy.
2.PIECZEMY GRZANKI:
Chleb żytni rwiemy na kawałki i układamy na blasze. Polewamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 3-4 minuty.
3.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Cebule zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy bulion. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 20-25 minut. Zdejmujemy z palnika. Całość blendujemy. Dodajemy zimne masło i ponownie miksujemy. Dodajemy serek topiony i jeszcze chwilę blendujemy zupę. Doprawiamy do smaku. Zupę delikatnie podgrzewamy (nie zagotowujemy). Listki pietruszki siekamy i posypujemy nimi grzanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy grzankami i posiekaną pietruszką.
Zupa serowo-cebulowa

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CEBULE

Cebule kroimy w cienkie piórka. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażone cebule przekładamy do dużego garnka. Dodajemy ziemniaka, odrobinę czosnku pokrojonego w plastry, szczyptę tymianku i trochę cukru. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę dusimy, mieszając. Dodajemy ostrą paprykę i majeranek. Ponownie mieszamy.

2

PIECZEMY GRZANKI

Chleb żytni rwiemy na kawałki i układamy na blasze. Polewamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 3-4 minuty.

3

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Cebule zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy bulion. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 20-25 minut. Zdejmujemy z palnika. Całość blendujemy. Dodajemy zimne masło i ponownie miksujemy. Dodajemy serek topiony i jeszcze chwilę blendujemy zupę. Doprawiamy do smaku. Zupę delikatnie podgrzewamy (nie zagotowujemy). Listki pietruszki siekamy i posypujemy nimi grzanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy grzankami i posiekaną pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2224 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

556 kcal

🥑

Tłuszcz

16,9 g

🌾

Węglowodany

69,8 g

🥬

Błonnik

25,7 g

💪

Białko

25,7 g

Podobne przepisy