Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim • przepis • składniki • przygotowanie
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY CEBULĘ
Kroimy cebulę w piórka, potrzebujemy kilka cebul – 700 g, następnie kostkę masła kroimy w mniejsze kostki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Następnie na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy ją i dusimy. Przykrywamy patelnię pokrywką, cebulę dusimy 20-25 minut i od czasu do czasu mieszamy ją, by się nie przypaliła. Czekamy do momentu, gdy stanie się brązowa.
PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ
Do skarmelizowanej cebuli, w ostatniej fazie duszenia, dosypujemy suszonego tymianku i podlewamy ją białym wytrawnym winem, dodajemy około 150 ml. Wszystko, doprawiamy dużą szczyptą soli i dwoma szczyptami pieprzu. Tak wymieszaną całość zalewamy litrem bulionu warzywnego z odrobiną wołowiny.
PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI
300 g sera Tomme de Montagne kroimy w dość grube plastry, około 0,5 cm. Następnie kroimy pod skosem bagietkę, małe kawałki na grzanki. Kawałki bagietki zapiekamy, wysuszamy przez około 5-10 minut w piekarniku. Na gotowe grzanki wykładamy plastry sera.
ZAPIEKAMY ZUPĘ I PODAJEMY
Zupę cebulową nalewamy do miseczek, zanurzamy w niej grzanki. Całość zapiekamy w piekarniku przez 7-8 minut, tak by roztopił się ser. Podajemy gotową zupę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2651,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
662,9 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
38,5 g
Błonnik
4,3 g
Białko
26,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kabanosy w cieście francuskim
Są rumiane, chrupią i zachęcają do tego, by się nimi poczęstować. Kabanosy w cieście francuskim to przepis Karola, który warto mieć pod ręką, przygotowując każdą imprezę – również tę sylwestrową!

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!

Placki ziemniaczane zapiekane z francuskim serem
Placki ziemniaczane z ostrą papryczką, słodkimi powidłami i aromatycznym francuskim serem. To wspaniały pomysł na danie w stylu francuskim, które zachwyci smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Makaron z truskawkami
Charakterystyczny dla kuchni w stylu polskim makaron z truskawkami, twarogiem i śmietaną to dla wielu osób kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Koniecznie sprawdź, jaki przepis na to danie proponuje Paweł!

Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?

Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
Delikatny biszkopt z limonkowym kremem i brzoskwiniami – to ciasto idealne na każdą okazję!