lamotek.pl

KARTOFLANKA Z KURKAMI • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!

KARTOFLANKA Z KURKAMI

Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony - 250 g
włoszczyzna - 1 szt.
woda - 1,5 l
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kiełbasa śląska - 200 g
kurki - 300 g
liść laurowy - 2 szt.
majeranek - 2 łyżki
olej - 70 ml
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 150 ml
ziele angielskie - 4 szt.
ziemniak - 800 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WYWAR:
Włoszczyznę kroimy na większe kawałki i razem z boczkiem zalewamy woda. Gotujemy około 1 godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. Po tym czasie wyciągamy boczek z wywaru i kroimy w kostkę o wymiarach 1 x 1 cm. Wyciągamy włoszczyznę.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA I MIĘSO DO ZUPY:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm. Cebule i kiełbasę kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy cebule i smażymy aż do zeszklenia. Całość przekładamy do wywaru. Dodajemy ziemniaki i przyprawy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
3.PRZESMAŻAMY KURKI:
Kurki płuczemy, osuszamy. Przesmażamy na dobrze rozgrzanym oleju i dorzucamy do zupy. Dodajemy też śmietanę. Doprawiamy sola i pieprzem.
KARTOFLANKA Z KURKAMI

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WYWAR

Włoszczyznę kroimy na większe kawałki i razem z boczkiem zalewamy woda. Gotujemy około 1 godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. Po tym czasie wyciągamy boczek z wywaru i kroimy w kostkę o wymiarach 1 x 1 cm. Wyciągamy włoszczyznę.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA I MIĘSO DO ZUPY

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm. Cebule i kiełbasę kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy cebule i smażymy aż do zeszklenia. Całość przekładamy do wywaru. Dodajemy ziemniaki i przyprawy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

3

PRZESMAŻAMY KURKI

Kurki płuczemy, osuszamy. Przesmażamy na dobrze rozgrzanym oleju i dorzucamy do zupy. Dodajemy też śmietanę. Doprawiamy sola i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3545,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

443,2 kcal

🥑

Tłuszcz

29,2 g

🌾

Węglowodany

31,9 g

🥬

Błonnik

12,4 g

💪

Białko

12,4 g

Podobne przepisy