lamotek.pl

Ciasto czekoladowa chmura • przepis • składniki • przygotowanie

Obłędnie delikatne, kruche i wyjątkowe ciasto o głębokim smaku czekolady. Przygotujesz je bez mąki, z wykorzystaniem kilku prostych składników. Słodycz idealna!

Ciasto czekoladowa chmura

Obłędnie delikatne, kruche i wyjątkowe ciasto o głębokim smaku czekolady. Przygotujesz je bez mąki, z wykorzystaniem kilku prostych składników. Słodycz idealna!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 150 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
jajko - 5 szt.
kakao - 10 g
masło - 120 g
kardamon, mielony - 0,25 łyżeczki
ocet winny - 5 ml
cukier puder - 30 g
ser mascarpone - 250 g
sok z cytryny - 1 łyżka
śmietana 36% - 200 g
czekolada deserowa - 50 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ:
Czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki łączymy w szklanej misce z miękkim masłem. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą – w ten sposób rozpuszczamy czekoladę w tzw. kąpieli wodnej.
2.UBIJAMY BIAŁKA JAJ:
Żółtka jaj oddzielamy od białek i odkładamy do późniejszego wykorzystania.
3.ROZMĄCAMY ŻÓŁTKA JAJ:
Żółtka rozmącamy za pomocą rózgi kuchennej wraz z ekstraktem waniliowym.
4.ŁĄCZYMY MASY:
Dodajemy ⅓ ubitych białek i delikatnie mieszamy, aż masy się połączą. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Mieszamy.
5.PIECZEMY CIASTO:
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.
6.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Mocno schłodzoną śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem ubijamy za pomocą miksera lub w naczyniu robota ok. 2 minut, aż masa zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i sok wyciśnięty z cytryny.
7.DEKORUJEMY I PODAJEMY CIASTO:
Przygotowany krem wykładamy na wystudzone ciasto. Ciasto dekorujemy z wierzchu czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach i listkami świeżej mięty.
Ciasto czekoladowa chmura

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki łączymy w szklanej misce z miękkim masłem. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą – w ten sposób rozpuszczamy czekoladę w tzw. kąpieli wodnej.

2

UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Żółtka jaj oddzielamy od białek i odkładamy do późniejszego wykorzystania.

3

ROZMĄCAMY ŻÓŁTKA JAJ

Żółtka rozmącamy za pomocą rózgi kuchennej wraz z ekstraktem waniliowym.

4

ŁĄCZYMY MASY

Dodajemy ⅓ ubitych białek i delikatnie mieszamy, aż masy się połączą. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Mieszamy.

5

PIECZEMY CIASTO

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.

6

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Mocno schłodzoną śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem ubijamy za pomocą miksera lub w naczyniu robota ok. 2 minut, aż masa zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i sok wyciśnięty z cytryny.

7

DEKORUJEMY I PODAJEMY CIASTO

Przygotowany krem wykładamy na wystudzone ciasto. Ciasto dekorujemy z wierzchu czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach i listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5185 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

518,5 kcal

🥑

Tłuszcz

37,9 g

🌾

Węglowodany

37,4 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowa chmura - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl