Zupa z dyni i makaronem z szynki • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DO GARNKA WLEWAMY OLEJ,
dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, pokruszone liście laurowe i podgrzewamy. Zwiększamy ogień i obsmażamy doprawioną solą i pieprzem szynkę z dwóch stron. Mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie szynkę odstawiamy do wystudzenia.
W GARNKU ROZPUSZCZAMY POŁOWĘ
przygotowanego masła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy posiekany imbir i pepperoni. Po chwili dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę smażymy. Dynię zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, dodając pozostałą część masła. Doprawiamy cukrem trzcinowym, białym pieprzem, solą oraz mleczkiem kokosowym. Dokładnie mieszamy.
NA SUCHEJ PATELNI PRAŻYMY
pestki dyni. Wystudzoną szynkę kroimy na cienkie paseczki. Do miseczek nakładamy mięsny makaron oraz zupę. Danie serwujemy z łyżką kwaśnej śmietany, posypane pestkami dyni oraz kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1815,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
453,8 kcal
Tłuszcz
31,0 g
Węglowodany
37,3 g
Błonnik
11,6 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z burakiem
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!

Pomarańczowy sernik z crème brûlée
Spróbuj puszystego sernika ze skórką pomarańczową i chrupiącą masą crème brûlée!

Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
Drożdżówki zna każdy, ale szneki popularne są głównie w Wielkopolsce. Przygotuj je według przepisu Pawła i przekonaj się, jak świetnie smakują z twarogiem i truskawkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!

Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!

Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Puszysty omlet z zielonymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i marchewką przygotowany na parze, bez dodatku oleju. Będzie idealny na śniadanie w letni poranek.