Kurczaczki wielkanocne • przepis • składniki • przygotowanie
Kolorowe, kreatywne i przepyszne kurczaczki z masy marcepanowej na pewno będą słodką atrakcją na wielkanocnym stole!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROBIMY SZKIELETY KURCZAKÓW
Masę marcepanową Belbake dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy stożek, który następnie dokładnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, tworząc ciałka kurczaczków.
ZDOBIMY KURCZAKI
Z mieszanki Supersnack mix Alesto wybieramy jagody goji, migdały, orzechy ziemne i żurawinę. Z jagód goji formujemy grzebienie, z migdałów robimy dzióbki, z orzechów formujemy nóżki, a z żurawiny tworzymy oczka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1148,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
143,6 kcal
Tłuszcz
11,4 g
Węglowodany
12,2 g
Błonnik
1,5 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Wilgotny makowiec to jedno z tych ciast, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami. Wykorzystanie gotowej masy makowej sprawia, że jego przygotowanie staje się szybkie i proste, a smak pozostaje bogaty i aromatyczny. Nasz przepis pomoże Ci stworzyć idealny, wilgotny makowiec — zrób go wraz z nami!

Jaglanka mango lassi
Aksamitna jaglanka o smaku mango lassi, która – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – ma w sobie ekstraporcję białka. Przygotuj to danie i ciesz się pożywnym i pysznym śniadaniem!

Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
Cztery tosty w czterech wyjątkowych odsłonach! Spróbuj, a już nigdy nie powiesz, że to banalne danie!

Owsianka z musem jabłkowym
Owsianka z domowej roboty musem jabłkowym? Poznaj doskonały przepis na śniadanie!

Tradycyjny devolay
Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Idealny lukier królewski do dekoracji
Idealny lukier bywa wyzwaniem, jednak z tym uniwersalnym przepisem Pawła stworzenie wyjątkowych dekoracji będzie samą przyjemnością. Koniecznie sprawdź, jak łatwo i szybko można ozdabiać ciasteczka!

Bulion drobiowy
Bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest bazą wielu klasycznych potraw. Może być stosowany w zapiekankach, daniach z ryżu i innych potrawach, które wymagają wykorzystania rosołu.

Brzoskwinie pieczone w herbacie
Pyszny pomysł na słodkie pieczone brzoskwinie przesiąknięte aromatem herbaty. Doskonały dodatek do deserów i lodów!