lamotek.pl

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Wegańskie, domowe, idealne na długą przerwę! Drożdżówki ze śliwkami wg przepisu Kingi świetnie się nadają jako drugie śniadanie lub słodka przekąska.

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami

Wegańskie, domowe, idealne na długą przerwę! Drożdżówki ze śliwkami wg przepisu Kingi świetnie się nadają jako drugie śniadanie lub słodka przekąska.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżka
drożdże suszone - 2 łyżeczki
sól morska - 1 szczypta
syrop klonowy - 1 łyżka
olej kokosowy - 1 łyżka
napój roślinny - 230 ml
mąka orkiszowa - 325 g
cukier puder - 120 g
mleczko kokosowe - 20 ml
cukier trzcinowy - 1 łyżka
cynamon - 0,5 łyżeczki
powidła śliwkowe - 200 g
śliwka - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
Mleko sojowe lekko podgrzewamy w garnku. Dodajemy olej kokosowy, drożdże, cukier i syrop klonowy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
2.UGNIATAMY CIASTO:
Mąkę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką i elastyczną masę.
3.NADZIEWAMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto ugniatamy chwilę na desce oprószonej mąką. Jeśli klei się do rąk, dosypujemy więcej mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kształcie kwadratu i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm.
4.PIECZEMY DROŻDŻÓWKI:
Drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w najniższej temperaturze. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190°C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor przez ok. 20 minut.
5.DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI:
Płynną część mleczka kokosowego mieszamy w miseczce z resztą składników lukru. Drożdżówki studzimy i polewamy z wierzchu cynamonowym lukrem.
Wegańskie drożdżówki ze śliwkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Mleko sojowe lekko podgrzewamy w garnku. Dodajemy olej kokosowy, drożdże, cukier i syrop klonowy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, by drożdże zaczęły pracować.

2

UGNIATAMY CIASTO

Mąkę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką i elastyczną masę.

3

NADZIEWAMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto ugniatamy chwilę na desce oprószonej mąką. Jeśli klei się do rąk, dosypujemy więcej mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kształcie kwadratu i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm.

4

PIECZEMY DROŻDŻÓWKI

Drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w najniższej temperaturze. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190°C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor przez ok. 20 minut.

5

DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI

Płynną część mleczka kokosowego mieszamy w miseczce z resztą składników lukru. Drożdżówki studzimy i polewamy z wierzchu cynamonowym lukrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2305,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

384,2 kcal

🥑

Tłuszcz

4,2 g

🌾

Węglowodany

79,7 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy