Poduszeczki brzoskwiniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Połówki brzoskwiń wypełnione masą serową, ułożone na delikatnym cieście – oto pomysł na prosty i smaczny deser.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MASA SEROWA WSZYSTKIE
składniki razem mieszamy.
CIASTO MASŁO ROZTAPIAMY
i studzimy.
MĄKĘ Z PROSZKIEM
do pieczenia przesiewamy, łączymy z twarogiem.
JAJKO, BIAŁKO, CUKIER
oraz cukier wanilinowy ubijamy na puszystą masę i mieszamy ją z twarogiem.
DODAJEMY OSTUDZONE MASŁO
i wyrabiamy ciasto.
ROZWAŁKOWUJEMY NA GRUBOŚĆ
6-8 mm, tniemy na kwadraty o boku około 9 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
PODUSZECZKI POŁÓWKI BRZOSKWIŃ
odsączamy z nadmiaru syropu.
JEŻELI ZAGŁĘBIENIA PO
pestce są zbyt małe, pogłębiamy je trochę łyżeczką.
W ZAGŁĘBIENIA WKŁADAMY
masę serową i układamy połówki brzoskwiń na cieście.
PODUSZECZKI PIECZEMY 20-25
minut w temp.
165°C (TERMOOBIEG) NA
złoty kolor.
KONFITURĘ PODGRZEWAMY NA
patelni do momentu upłynnienia, miksujemy.
NAKŁADAMY PĘDZLEM NA
całą powierzchnię jeszcze ciepłych ciastek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3120,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
390,1 kcal
Tłuszcz
5,3 g
Węglowodany
78,1 g
Błonnik
11,1 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Waniliowa babka ucierana
Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.

Placek z cukinii — scarpaccia
Scarpaccia to toskański przysmak z cukinii, który łączy w sobie chrupiącą konsystencję i delikatny, lekko słodkawy smak tego warzywa. Można ją podawać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dań głównych, a jej przygotowanie jest bajecznie proste Jeśli lubisz cukinię w nieoczywistym wydaniu, scarpaccia na wytrawnie z pewnością przypadnie Ci do gustu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Pierogi z serem
Pierogi z serem twarogowym na słodko to prawdziwa klasyka domowej kuchni. Delikatne ciasto, aksamitne nadzienie z twarogu i odrobiny cukru, a do tego masło i śmietana na wierzch – tej kompozycji nie sposób się oprzeć. Nasza receptura to sprawdzony sposób na pierogi, które smakują jak u babci. Nie czekaj i przekonaj się sam!

Tołpyga w jajecznicy
Smażony filet z tołpygi przygotowany w niebanalny, a jednocześnie prosty i szybki sposób – w połączeniu z jajecznicą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Quisotto ze szpinakiem i chorizo
Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!

Sałatka z soczewicy i winogron
Połączenie orzechów z winogronami zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli dodasz do tego soczewicę i wyrazisty dressing, stworzysz sałatkę idealną!

Kotlety mielone z purée
Sprawdzony przepis na soczyste i delikatne kotlety mielone? Tylko od Karola Okrasy!