lamotek.pl

Wielkanocny mazurek bez cukru • przepis • składniki • przygotowanie

W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Wielkanocny mazurek bez cukru

W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

płatki owsiane - 1,5 szkl
siemię lniane, mielone - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 0,25 szkl
daktyle medjool - 150 g
kakao - 2 łyżki
olej kokosowy - 30 g
mleczko kokosowe - 0,5 szkl
arbuz - 0,5 szt.
borówki - 50 g
ananas - 0,5 szt.
wiórki kokosowe - 3 łyżki
mięta świeża - 4 liście

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD:
Płatki owsiane łączymy w naczyniu blendera z mielonym siemieniem lnianym i solą. Dokładnie miksujemy na mąkę i przesypujemy do dużej miski. Dodajemy wiórki kokosowe. Dodajemy mleczko kokosowe i oliwę z oliwek. Mieszamy, aż suche składniki połączą się z mokrymi.
2.PODPIEKAMY SPÓD:
Gotową masę przekładamy do formy do tarty i dokładnie rozprowadzamy po jej dnie oraz po bokach. Spód podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY:
Namoczone wcześniej daktyle obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy mleczko kokosowe i kakao.
4.PRZEKŁADAMY KREM CZEKOLADOWY NA SPÓD:
Podpieczony spód wyjmujemy z formy i wypełniamy gotowym kremem czekoladowym. Krem wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREM KOKOSOWY:
Mleczko kokosowe łączymy w misce z wiórkami kokosowymi i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
6.DEKORUJEMY MAZUREK:
Na warstwę kremu czekoladowego wykładamy krem kokosowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni mazurka.
Wielkanocny mazurek bez cukru

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Płatki owsiane łączymy w naczyniu blendera z mielonym siemieniem lnianym i solą. Dokładnie miksujemy na mąkę i przesypujemy do dużej miski. Dodajemy wiórki kokosowe. Dodajemy mleczko kokosowe i oliwę z oliwek. Mieszamy, aż suche składniki połączą się z mokrymi.

2

PODPIEKAMY SPÓD

Gotową masę przekładamy do formy do tarty i dokładnie rozprowadzamy po jej dnie oraz po bokach. Spód podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY

Namoczone wcześniej daktyle obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy mleczko kokosowe i kakao.

4

PRZEKŁADAMY KREM CZEKOLADOWY NA SPÓD

Podpieczony spód wyjmujemy z formy i wypełniamy gotowym kremem czekoladowym. Krem wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREM KOKOSOWY

Mleczko kokosowe łączymy w misce z wiórkami kokosowymi i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

6

DEKORUJEMY MAZUREK

Na warstwę kremu czekoladowego wykładamy krem kokosowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni mazurka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3112 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

311,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18,3 g

🌾

Węglowodany

41,4 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

3,3 g

Podobne przepisy