lamotek.pl

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką

Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 100 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
drożdże świeże - 25 g
jajko - 4 szt.
masło - 50 g
mąka żytnia - 180 g
mleko - 150 ml
sól - 2 szczypty
mąka pszenna - 180 g
cukier trzcinowy - 40 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
gruszka - 2 szt.
śliwka - 250 g
cukier żelujący 1:1 - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.ROBIMY ZACZYN:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i żytnią. Na środku robimy zagłębienie. Drożdże utarte z 2 łyżkami cukru mieszamy z ciepłym mlekiem i wlewamy całość w zagłębienie. Odrobinę mąki mieszamy z płynem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.KARMELIZUJEMY GRUSZKI:
Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 5 x 5 mm. Na suchą patelnię wrzucamy gruszki, zasypujemy je cukrem żelującym i na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je. Owoce przecedzamy na sicie tak, aby sok ściekł na czystą patelnię, na której układamy połówki śliwek pozbawionych pestek. Śliwki karmelizujemy z obu stron. Na końcu śliwki oprószamy cynamonem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
3.NAKŁADAMY GRUSZKI I ŚLIWKĘ NA BUŁECZKI:
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki. Wykładamy na deskę oprószoną mąką, dzielimy na 10 równych części, z każdej z nich formujemy ładną kulkę i odkładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (między bułeczkami robimy dość duże odstępy). Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną, robimy na środku zagłębienie o średnicy ok. 3–4 cm. Do środka nakładamy karmelizowaną gruszkę, następnie na środku układamy śliwkę (tak aby miejsce po pestce było u góry). W miejsce pestki ponownie wkładamy trochę skarmelizowanej gruszki. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 5–10 minut, wstawiamy blachy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy ok. 10–12 minut.
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROBIMY ZACZYN

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i żytnią. Na środku robimy zagłębienie. Drożdże utarte z 2 łyżkami cukru mieszamy z ciepłym mlekiem i wlewamy całość w zagłębienie. Odrobinę mąki mieszamy z płynem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

2

KARMELIZUJEMY GRUSZKI

Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 5 x 5 mm. Na suchą patelnię wrzucamy gruszki, zasypujemy je cukrem żelującym i na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je. Owoce przecedzamy na sicie tak, aby sok ściekł na czystą patelnię, na której układamy połówki śliwek pozbawionych pestek. Śliwki karmelizujemy z obu stron. Na końcu śliwki oprószamy cynamonem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

3

NAKŁADAMY GRUSZKI I ŚLIWKĘ NA BUŁECZKI

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki. Wykładamy na deskę oprószoną mąką, dzielimy na 10 równych części, z każdej z nich formujemy ładną kulkę i odkładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (między bułeczkami robimy dość duże odstępy). Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną, robimy na środku zagłębienie o średnicy ok. 3–4 cm. Do środka nakładamy karmelizowaną gruszkę, następnie na środku układamy śliwkę (tak aby miejsce po pestce było u góry). W miejsce pestki ponownie wkładamy trochę skarmelizowanej gruszki. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 5–10 minut, wstawiamy blachy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy ok. 10–12 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3467 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

346,7 kcal

🥑

Tłuszcz

7,4 g

🌾

Węglowodany

64,8 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy