Sernik ombre na zimno • przepis • składniki • przygotowanie
Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka drobno kruszymy, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Ubijamy 200 ml schłodzonej śmietanki. Żelatynę namaczamy w wodzie, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
BARWIMY MASĘ SEROWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier i żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
UKŁADAMY WARSTWY I CHŁODZIMY SERNIK
Gotowe masy w różnych odcieniach wylewamy na środek formy, zaczynając od białej, kończąc na najciemniejszej. Formę ostrożnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 2-3 godziny aż do całkowitego zestalenia.
PODAJEMY SERNIK
Sernik dekorujemy świeżymi owocami leśnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4427,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
276,7 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
24,1 g
Błonnik
11,1 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffiny jaglane na dwa sposoby
Pyszne muffiny – idealne na drugie śniadanie lub lunch! Do szkoły i do pracy!

Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.

Babka marchewkowa
Czy babka wielkanocna zawsze musi być klasyczna? Pewnie, że nie! Jeśli szukasz ciekawej odmiany, babka marchewkowa będzie strzałem w dziesiątkę! Niezwykle wilgotna, aromatyczna i delikatna, a dodatek marchwi nadaje jej naturalnej słodyczy oraz pięknego koloru. Poznaj nasz przepis na pyszną babkę marchewkową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...

Tarta z botwinką
Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!