lamotek.pl

Szarlotka z orzechami nerkowca • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj doskonałego połączenia jabłek z orzechami nerkowca. Swojski aromat ciasta podkreśla mąka orkiszowa.

Szarlotka z orzechami nerkowca

Spróbuj doskonałego połączenia jabłek z orzechami nerkowca. Swojski aromat ciasta podkreśla mąka orkiszowa.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 200 g
masło - 20 g
proszek do pieczenia - 15 g
wanilia - 3 g
napój sojowy - 150 ml
mąka orkiszowa - 250 g
mąka pszenna - 70 g
mus jabłkowy - 125 g
jabłko zielone - 500 g
galaretka jabłkowa - 50 g
sól - 1 szczypta
woda - 250 ml
orzech nerkowca - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z NERKOWCÓW:
Orzechy prażymy na suchej patelni. Następnie zalewamy szklanką wody i odstawiamy na pół godziny. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy całość w blenderze lub malakserze. Gotowy mus przekładamy do słoiczka.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, gniazda nasienne usuwamy. Orzechy nerkowca drobno mielemy, mieszamy z mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia.
3.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i wygładzamy. Rozkładamy na nim ćwiartki jabłek. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ok. 70 minut na złotobrązowy kolor, ewentualnie na ostatnie 15 minut wierzch przykrywamy luźno folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumienił. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Szarlotka z orzechami nerkowca

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z NERKOWCÓW

Orzechy prażymy na suchej patelni. Następnie zalewamy szklanką wody i odstawiamy na pół godziny. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy całość w blenderze lub malakserze. Gotowy mus przekładamy do słoiczka.

2

WYRABIAMY CIASTO

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, gniazda nasienne usuwamy. Orzechy nerkowca drobno mielemy, mieszamy z mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia.

3

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i wygładzamy. Rozkładamy na nim ćwiartki jabłek. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ok. 70 minut na złotobrązowy kolor, ewentualnie na ostatnie 15 minut wierzch przykrywamy luźno folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumienił. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4915,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

409,6 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

48,3 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy