lamotek.pl

Babeczki z kajmakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche babeczki to doskonały pomysł na szybką i słodką przekąskę, a w połączeniu z kajmakiem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Rozpływające się w ustach babeczki wypełnione nadzieniem z kajmaku, posypane orzechami pekan to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki!

Babeczki z kajmakiem

Kruche babeczki to doskonały pomysł na szybką i słodką przekąskę, a w połączeniu z kajmakiem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Rozpływające się w ustach babeczki wypełnione nadzieniem z kajmaku, posypane orzechami pekan to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 250 g
cukier puder - 80 g
jajko - 1 szt.
ekstrakt waniliowy - 3 g
sól - 1,5 g
cukier - 500 g
śmietanka 36% - 180 ml
mleko 3,2% - 100 ml
masło - 80 g
orzech pekan - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MLEKO:
Mleko podgrzej w garnku wraz z dodatkiem śmietanki.
2.DODAJEMY CUKIER:
Do gotującego się mleka ze śmietanką dodaj powoli cukier i całość wymieszaj.
3.GOTUJEMY SKŁADNIKI:
Gotuj składniki na małym ogniu aż do uzyskania karmelowego koloru, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. W zależności od użytego naczynia zajmie to od 15 do 45 minut (np. na ceramicznej patelni kajmak zgęstnieje szybciej niż w rondelku).
4.DODAJEMY MASŁO:
Gdy mleczna masa nabierze gęstszej konsystencji, dodaj masło i wymieszaj. Ponownie zagotuj całość.
5.STUDZIMY KARMEL:
Zagotowany karmel ostudź w chłodnym miejscu. Możesz przełożyć go do czystego słoika lub schłodzić bezpośrednio w garnku i zużyć w całości do babeczek.
6.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Tak przygotowane suche składniki odstaw na chwilę.
7.DODAJEMY MASŁO:
Do suchych składników dodaj zimne masło, a następnie delikatnie ugnieć je palcami, by wymieszać z suchymi składnikami.
8.DODAJEMY JAJKO I EKSTRAKT WANILIOWY:
Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do masy. Wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły.
9.ZAWIJAMY CIASTO W FOLIĘ I CHŁODZIMY:
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
10.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na lekko podsypanej mąką powierzchni. Ciasto powinno mieć ok. 2 cm grubości.
11.WYCINAMY CIASTO:
Wycinaj foremką krążki z ciasta, a następnie wyłóż nimi formę do babeczek.
12.PIECZEMY BABECZKI:
Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. W tym czasie powinny nabrać złoto-brązowego koloru.
13.NADZIEWAMY BABECZKI:
Na dno każdej babeczki nałóż podgrzany wcześniej kajmak i posyp pokrojonymi kawałkami orzechów pekan. Podawaj na ciepło lub zimno, gdy kajmak delikatnie stężeje.
Babeczki z kajmakiem

Czas przygotowania

135 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MLEKO

Mleko podgrzej w garnku wraz z dodatkiem śmietanki.

2

DODAJEMY CUKIER

Do gotującego się mleka ze śmietanką dodaj powoli cukier i całość wymieszaj.

3

GOTUJEMY SKŁADNIKI

Gotuj składniki na małym ogniu aż do uzyskania karmelowego koloru, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. W zależności od użytego naczynia zajmie to od 15 do 45 minut (np. na ceramicznej patelni kajmak zgęstnieje szybciej niż w rondelku).

4

DODAJEMY MASŁO

Gdy mleczna masa nabierze gęstszej konsystencji, dodaj masło i wymieszaj. Ponownie zagotuj całość.

5

STUDZIMY KARMEL

Zagotowany karmel ostudź w chłodnym miejscu. Możesz przełożyć go do czystego słoika lub schłodzić bezpośrednio w garnku i zużyć w całości do babeczek.

6

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Tak przygotowane suche składniki odstaw na chwilę.

7

DODAJEMY MASŁO

Do suchych składników dodaj zimne masło, a następnie delikatnie ugnieć je palcami, by wymieszać z suchymi składnikami.

8

DODAJEMY JAJKO I EKSTRAKT WANILIOWY

Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do masy. Wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły.

9

ZAWIJAMY CIASTO W FOLIĘ I CHŁODZIMY

Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

10

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na lekko podsypanej mąką powierzchni. Ciasto powinno mieć ok. 2 cm grubości.

11

WYCINAMY CIASTO

Wycinaj foremką krążki z ciasta, a następnie wyłóż nimi formę do babeczek.

12

PIECZEMY BABECZKI

Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. W tym czasie powinny nabrać złoto-brązowego koloru.

13

NADZIEWAMY BABECZKI

Na dno każdej babeczki nałóż podgrzany wcześniej kajmak i posyp pokrojonymi kawałkami orzechów pekan. Podawaj na ciepło lub zimno, gdy kajmak delikatnie stężeje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5389,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

898,2 kcal

🥑

Tłuszcz

40,7 g

🌾

Węglowodany

130 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy