Sernik na zimno z mango • przepis • składniki • przygotowanie
Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane orzechy makadamia, miękkie masło i pastę orzechową. Całość dokładnie mieszamy dłońmi, aż składniki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ Z MANGO
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE
Żółtka łączymy w misce z cukrem i śmietanką. Mieszamy za pomocą rózgi. Miskę umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Podbijamy ok. 3 minut do uzyskania puszystej masy. W tym czasie żółtka napowietrzą się i spasteryzują.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Do żółtek dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ubijamy, aż składniki się połączą. Miskę zdejmujemy znad garnka. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy.
DZIELIMY MASĘ SERNIKOWĄ
Połowę masy sernikowej przelewamy do osobnej miski. Dodajemy połowę żelki z mango (drugą połowę wykorzystamy do dekoracji). Mieszamy.
SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK
Masę sernikową bez żelki z mango przelewamy do formy na schłodzony i zestalony spód.
DEKORUJEMY SERNIK
Mocno schłodzony, zestalony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Drugą połowę żelki z mango przekładamy dokornetu z papieru do pieczenia. Końcówkę kornetu odcinamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4849,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404,1 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
44,1 g
Błonnik
10,7 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?

Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Ciasto Fale Dunaju
Fale Dunaju to klasyczne ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zobacz, jak je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
Babka bez glutenu? Uda się z tym przepisem! A malinowy lukier sprawi, że wypiek będzie ozdobą stołu. Upiecz prostą, domową babkę na Wielkanoc dla siebie i bliskich.

Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.

Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania, które można przyrządzić wszędzie? Wypróbuj przepis Karola na pstrąga z ogniska podanego na salsie z pieczonej papryki i suszonych śliwek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klasyczna grochówka
Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.