lamotek.pl

Korzenne ciasteczka na Halloween • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!

Korzenne ciasteczka na Halloween

Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 100 g
cynamon - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
masło - 150 g
miód - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 250 g
barwnik spożywczy - 1 szt.
masa cukrowa biała - 100 g
masa cukrowa czarna - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski wsypujemy przesiane mąkę i cukier puder. Dodajemy cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i razem z miodem i jajkami dodajemy do reszty. Całość zagniatamy aż do nadania masie jednolitej konsystencji. Masę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
2.PIECZEMY CIASTECZKA:
Po wyjęciu ciasta z lodówki podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy kształty z ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 8-15 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Cukier puder przesiewamy przez drobne sitko. Białka przelewamy do misy miksera. Ucieramy na najniższych obrotach przez 7-10 minut. Stopniowo dodajemy cukier puder. Kiedy lukier zyska ładny biały kolor i odpowiednio gęstą konsystencję, dodajemy kilka kropli soku z cytryny lub octu. Lukier ucieramy łopatką, a nie rózgą. Lukier dzielimy na porcje i dodajemy barwniki.
4.DEKORUJEMY CIASTECZKA:
Upieczone pierniki studzimy i dekorujemy masami cukrowymi i kolorowymi lukrami.
Korzenne ciasteczka na Halloween

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski wsypujemy przesiane mąkę i cukier puder. Dodajemy cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i razem z miodem i jajkami dodajemy do reszty. Całość zagniatamy aż do nadania masie jednolitej konsystencji. Masę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

2

PIECZEMY CIASTECZKA

Po wyjęciu ciasta z lodówki podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy kształty z ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 8-15 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Cukier puder przesiewamy przez drobne sitko. Białka przelewamy do misy miksera. Ucieramy na najniższych obrotach przez 7-10 minut. Stopniowo dodajemy cukier puder. Kiedy lukier zyska ładny biały kolor i odpowiednio gęstą konsystencję, dodajemy kilka kropli soku z cytryny lub octu. Lukier ucieramy łopatką, a nie rózgą. Lukier dzielimy na porcje i dodajemy barwniki.

4

DEKORUJEMY CIASTECZKA

Upieczone pierniki studzimy i dekorujemy masami cukrowymi i kolorowymi lukrami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3447 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

344,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,5 g

🌾

Węglowodany

50 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

4,2 g

Podobne przepisy

Korzenne ciasteczka na Halloween - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl