Krem z borowików z chrupiącymi grzankami • przepis • składniki • przygotowanie
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE SUSZONE BOROWIKI
opłukujemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością bulionu i odstawiamy na bok na około 2 godzin.
PO TYM CZASIE
gotujemy grzyby do miękkości, po czym wyjmujemy je z wywaru i kroimy w drobną kostkę.
CEBULĘ OBIERAMY I
bardzo drobno siekamy.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
połowę masła, dodać przygotowane grzyby, cebulkę i smażymy razem przez około 3-5 minut.
NASTĘPNIE CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY
mąką i czekamy, aż masło się lekko zarumieni.
DO ZASMAŻKI DODAJEMY
wywar, w którym gotowały się grzyby, po czym gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI.
GRZANKI Z KROMEK
pieczywa tostowego odkrawamy skórki i pokrimy w małą kostkę.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
pozostałe masło, dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy pieczywo i smażymy, mieszając, aż grzanki się zarumienią.
ZUPĘ ODSTAWIAMY DO
lekkiego przestudzenia, a następnie miksujemy za pomocą blendera.
PRZED PODANIEM ZUPĘ
zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
JAK PODAWAĆ GOTOWĄ
zupę podajemy z gorącymi grzankami, udekorowaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1329,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
221,6 kcal
Tłuszcz
16,1 g
Węglowodany
15,2 g
Błonnik
4,4 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort naleśnikowy XXL
Ułożone warstwowo naleśniki z masą twarogową i gęsta polewa z czekolady. Imponujący sposób na podanie prostego dania!

Smoothie ogórkowo-gruszkowe
Czysta moc warzyw i owoców w smoothie ogórkowo-gruszkowym zrobionym wg świetnego przepisu Darii. Zadbaj o coś pysznego na początek dnia!

Ryba z salsą brzoskwiniową
Ryba, jakiej nie znasz! Kawałki mintaja w soczystym owocowym sosie – oryginalny pomysł na lekkie i zdrowe danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Curry z jagnięciny z fasolką
Wypróbuj przepis na curry z jagnięciny! Z dodatkiem aromatycznych przypraw, a także rodzynek i orzechów zabierze Cię w orientalną podróż!

Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Ciasto, na którym można rysować? Paweł ma na nie przepis! Puszysty kakaowy biszkopt i śmietanowy krem na pewno zasmakują najmłodszym, a przy okazji stworzą okazję do wspólnego, rodzinnego pieczenia!

Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
Przepis na sos maślany przyda Ci się nie tylko do pstrąga, ale też wielu innych ryb, a nawet szparagów. Warto spróbować!

Pretzel dog
Wyjątkowa wersja hot doga, czyli pretzel dog! To pyszna przekąska z wieprzową kiełbaską i niemieckim serem, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i na pikniku.