lamotek.pl

Ciasto herbaciane • przepis • składniki • przygotowanie

Pulchny biszkopt przełożony musem na bazie śmietany, czekolady i naparu z herbaty. Jego oryginalny smak urzeka każdego!

Ciasto herbaciane

Pulchny biszkopt przełożony musem na bazie śmietany, czekolady i naparu z herbaty. Jego oryginalny smak urzeka każdego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 200 g
żelatyna - 8 g
śmietana 30% - 400 ml
jajko - 3 szt.
masło - 25 g
mąka ziemniaczana - 45 g
proszek do pieczenia - 5 g
limonka - 1 szt.
mąka pszenna - 20 g
cukier - 70 g
kakao - 1 łyżka
rum - 20 ml
patyczki czekoladowe - 30 g
woda - 300 ml
herbata earl grey - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.BISZKOPT BIAŁKA UBIJAMY:
na sztywną pianę.
2.WSYPUJEMY CUKIER, MIKSUJEMY:
do całkowitego rozpuszczenia.
3.CAŁY CZAS MIESZAJĄC:
dodajemy stopniowo żółtka, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z limonki.
4.DNO FOREMKI (30:
x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. CIASTO PRZEKŁADAMY DO: foremki.
5.PIECZEMY 30:
min. W TEMP.
6.170°C (DO ZŁOTEGO:
koloru).
7.CIASTO WRAZ Z:
formą spuszczamy z wysokości 20-30 cm (od podłoża) górą do dołu na papier do pieczenia.
8.STUDZIMY (NAJLEPIEJ CAŁĄ:
noc) i wyjmujemy ciasto z formy.
9.NAPAR Z HERBATY:
Parzymy herbatę pod przykryciem około 10 minut.
10.MUS HERBACIANY CZEKOLADĘ:
kruszymy, zalewamy gorącym naparem z herbaty i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
11.ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY W:
50 ml naparu herbacianego, dodajemy do rozpuszczonej czekolady.
12.STUDZIMY I ŁĄCZYMY:
z ubitą śmietanką.
13.PONCZ HERBACIANY NAPAR:
zagotowujemy z cukrem, studzimy, dodajemy rum.
14.Z BISZKOPTU ODKRAWAMY:
górną warstwę i kroimy na dwa blaty.
15.SPÓD WKŁADAMY DO:
formy, w której pieczony był biszkopt, skrapiamy ponczem i wylewamy 1/2 musu herbacianego.
16.NAKŁADAMY DRUGĄ CZĘŚĆ:
biszkoptu, ponownie nasączamy ponczem i wylewamy pozostałą część musu.
17.CHŁODZIMY W LODÓWCE:
1-1,5 godziny.
18.DEKORUJEMY KAKAO I:
patyczkami czekoladowymi.
Ciasto herbaciane

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BISZKOPT BIAŁKA UBIJAMY

na sztywną pianę.

2

WSYPUJEMY CUKIER, MIKSUJEMY

do całkowitego rozpuszczenia.

3

CAŁY CZAS MIESZAJĄC

dodajemy stopniowo żółtka, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z limonki.

4

DNO FOREMKI (30

x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. CIASTO PRZEKŁADAMY DO: foremki.

5

PIECZEMY 30

min. W TEMP.

6

170°C (DO ZŁOTEGO

koloru).

7

CIASTO WRAZ Z

formą spuszczamy z wysokości 20-30 cm (od podłoża) górą do dołu na papier do pieczenia.

8

STUDZIMY (NAJLEPIEJ CAŁĄ

noc) i wyjmujemy ciasto z formy.

9

NAPAR Z HERBATY

Parzymy herbatę pod przykryciem około 10 minut.

10

MUS HERBACIANY CZEKOLADĘ

kruszymy, zalewamy gorącym naparem z herbaty i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

11

ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY W

50 ml naparu herbacianego, dodajemy do rozpuszczonej czekolady.

12

STUDZIMY I ŁĄCZYMY

z ubitą śmietanką.

13

PONCZ HERBACIANY NAPAR

zagotowujemy z cukrem, studzimy, dodajemy rum.

14

Z BISZKOPTU ODKRAWAMY

górną warstwę i kroimy na dwa blaty.

15

SPÓD WKŁADAMY DO

formy, w której pieczony był biszkopt, skrapiamy ponczem i wylewamy 1/2 musu herbacianego.

16

NAKŁADAMY DRUGĄ CZĘŚĆ

biszkoptu, ponownie nasączamy ponczem i wylewamy pozostałą część musu.

17

CHŁODZIMY W LODÓWCE

1-1,5 godziny.

18

DEKORUJEMY KAKAO I

patyczkami czekoladowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3484,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

290,4 kcal

🥑

Tłuszcz

15,9 g

🌾

Węglowodany

32,3 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy

Ciasto herbaciane - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl