Wielkanocna babka ponczowa • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RODZYNKI
zalej letnią wodą i odstaw, by zmiękły.
MASŁO WYJMIJ Z
lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
CIASTO DO MISKI
przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie.
ROBIMY ROZCZYN. DROŻDŻE UCIERAMY Z
cukrem.
DO ZAGŁĘBIENIA W
mące wlewamy ciepłe mleko i dodajemy utarte drożdże, delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
MARGARYNĘ PODGRZEWAMY DO
momentu rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.
JAJKA UBIJAMY I
wlewamy je do naczynia z rozczynem.
DODAJEMY SZCZYPTĘ SOLI
oraz cukier wanilinowy.
WYRABIAMY CIASTO.
GDY SKŁADNIKI SIĘ
połączą, dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę z cytryny oraz namoczone wcześniej, posiekane rodzynki. PONOWNIE WYRABIAMY: ciasto.
NASTĘPNIE ODSTAWIAMY JE
do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEKŁADAMY
do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez mniej więcej 18-25 minut do uzyskania złotego koloru. PO UPIECZENIU BABKI: studzimy.
PONCZ WSZYSTKIE SKŁADNIKI
zagotowujemy.
NASTĘPNIE ZAGOTOWANY PONCZ
przestudzamy do temperatury około 40°C.
W PRZESTUDZONYM PONCZU
zanurzamy upieczone babki, zanurzamy je tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. BABKI POZOSTAWIAMY AŻ: odciekną.
NASTĘPNIE ZAGOTOWUJEMY DŻEM
i smarujemy nim babki.
KREM CYTRYNOWY W
misce, którą można umieścić w garnku, ubijamy jajka z cukrem.
NASTĘPNIE MISKĘ WKŁADAMY
do garnka, tak by móc gotować na parze, i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając.
GDY CUKIER SIĘ
rozpuści, dodajemy skórkę z limonki i dolewamy do niego sok z cytryny.
CAŁY CZAS ENERGICZNIE
mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą), doprowadzamy krem do zgęstnienia.
PO ZGĘSTNIENIU, DODAJEMY
miękkie masło.
MISKĘ ZDEJMUJEMY Z
garnka i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się masła.
KREM ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).
BABKI PONCZOWE OZDABIAMY
kremem za pomocą szprycy i dekorujemy świeżymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4882 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
976,4 kcal
Tłuszcz
34,1 g
Węglowodany
143,3 g
Błonnik
16,2 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karpatka — klasyczny przepis
Czy wiesz, że karpatka swoją nazwę zawdzięcza pofalowanemu ciastu, które nasuwa skojarzenia z górskimi szczytami? Ten klasyczny deser spotkać można na naszych stołach od dziesięcioleci! Sekretem udanej karpatki jest lekkie, chrupiące ciasto i aksamitny, budyniowy krem, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na to znakomite ciasto!

Domowy izotonik
Domowy napój izotoniczny, bez zbędnych dodatków, za to umożliwiający uzupełnienie płynów w upalny dzień lub podczas wysiłku fizycznego. Sprawdź, jak prosto go przygotować!

Zapiekane jajka z salami i papryką
Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pani Walewska na puszystym cieście
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.

Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.

Muffiny jaglane na dwa sposoby
Pyszne muffiny – idealne na drugie śniadanie lub lunch! Do szkoły i do pracy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.