lamotek.pl

Wielkanocna babka ponczowa • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Wielkanocna babka ponczowa

Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier wanilinowy - 1 paczka
drożdże świeże - 25 g
dżem brzoskwiniowy - 280 g
margaryna - 120 g
mąka pszenna typ 450 - 350 g
mleko 3,2% - 50 ml
rodzynki - 50 g
sól - 1 szczypta
wino białe - 300 ml
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
woda - 300 ml
jajko - 2 szt.
cukier - 65 g
masło - 45 g
sok z cytryny - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RODZYNKI:
zalej letnią wodą i odstaw, by zmiękły.
2.MASŁO WYJMIJ Z:
lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
3.CIASTO DO MISKI:
przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie.
4.ROBIMY ROZCZYN. DROŻDŻE UCIERAMY Z:
cukrem.
5.DO ZAGŁĘBIENIA W:
mące wlewamy ciepłe mleko i dodajemy utarte drożdże, delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
6.MARGARYNĘ PODGRZEWAMY DO:
momentu rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.
7.JAJKA UBIJAMY I:
wlewamy je do naczynia z rozczynem.
8.DODAJEMY SZCZYPTĘ SOLI:
oraz cukier wanilinowy.
9.
WYRABIAMY CIASTO.
10.GDY SKŁADNIKI SIĘ:
połączą, dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę z cytryny oraz namoczone wcześniej, posiekane rodzynki. PONOWNIE WYRABIAMY: ciasto.
11.NASTĘPNIE ODSTAWIAMY JE:
do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
12.WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEKŁADAMY:
do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek.
13.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
180°C przez mniej więcej 18-25 minut do uzyskania złotego koloru. PO UPIECZENIU BABKI: studzimy.
14.PONCZ WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
zagotowujemy.
15.NASTĘPNIE ZAGOTOWANY PONCZ:
przestudzamy do temperatury około 40°C.
16.W PRZESTUDZONYM PONCZU:
zanurzamy upieczone babki, zanurzamy je tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. BABKI POZOSTAWIAMY AŻ: odciekną.
17.NASTĘPNIE ZAGOTOWUJEMY DŻEM:
i smarujemy nim babki.
18.KREM CYTRYNOWY W:
misce, którą można umieścić w garnku, ubijamy jajka z cukrem.
19.NASTĘPNIE MISKĘ WKŁADAMY:
do garnka, tak by móc gotować na parze, i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając.
20.GDY CUKIER SIĘ:
rozpuści, dodajemy skórkę z limonki i dolewamy do niego sok z cytryny.
21.CAŁY CZAS ENERGICZNIE:
mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą), doprowadzamy krem do zgęstnienia.
22.PO ZGĘSTNIENIU, DODAJEMY:
miękkie masło.
23.MISKĘ ZDEJMUJEMY Z:
garnka i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się masła.
24.KREM ODSTAWIAMY DO:
wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).
25.BABKI PONCZOWE OZDABIAMY:
kremem za pomocą szprycy i dekorujemy świeżymi owocami.
Wielkanocna babka ponczowa

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RODZYNKI

zalej letnią wodą i odstaw, by zmiękły.

2

MASŁO WYJMIJ Z

lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

3

CIASTO DO MISKI

przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie.

4

ROBIMY ROZCZYN. DROŻDŻE UCIERAMY Z

cukrem.

5

DO ZAGŁĘBIENIA W

mące wlewamy ciepłe mleko i dodajemy utarte drożdże, delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

6

MARGARYNĘ PODGRZEWAMY DO

momentu rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.

7

JAJKA UBIJAMY I

wlewamy je do naczynia z rozczynem.

8

DODAJEMY SZCZYPTĘ SOLI

oraz cukier wanilinowy.

9

WYRABIAMY CIASTO.

10

GDY SKŁADNIKI SIĘ

połączą, dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę z cytryny oraz namoczone wcześniej, posiekane rodzynki. PONOWNIE WYRABIAMY: ciasto.

11

NASTĘPNIE ODSTAWIAMY JE

do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

12

WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEKŁADAMY

do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek.

13

PIECZEMY W TEMPERATURZE

180°C przez mniej więcej 18-25 minut do uzyskania złotego koloru. PO UPIECZENIU BABKI: studzimy.

14

PONCZ WSZYSTKIE SKŁADNIKI

zagotowujemy.

15

NASTĘPNIE ZAGOTOWANY PONCZ

przestudzamy do temperatury około 40°C.

16

W PRZESTUDZONYM PONCZU

zanurzamy upieczone babki, zanurzamy je tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. BABKI POZOSTAWIAMY AŻ: odciekną.

17

NASTĘPNIE ZAGOTOWUJEMY DŻEM

i smarujemy nim babki.

18

KREM CYTRYNOWY W

misce, którą można umieścić w garnku, ubijamy jajka z cukrem.

19

NASTĘPNIE MISKĘ WKŁADAMY

do garnka, tak by móc gotować na parze, i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając.

20

GDY CUKIER SIĘ

rozpuści, dodajemy skórkę z limonki i dolewamy do niego sok z cytryny.

21

CAŁY CZAS ENERGICZNIE

mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą), doprowadzamy krem do zgęstnienia.

22

PO ZGĘSTNIENIU, DODAJEMY

miękkie masło.

23

MISKĘ ZDEJMUJEMY Z

garnka i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się masła.

24

KREM ODSTAWIAMY DO

wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).

25

BABKI PONCZOWE OZDABIAMY

kremem za pomocą szprycy i dekorujemy świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4882 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

976,4 kcal

🥑

Tłuszcz

34,1 g

🌾

Węglowodany

143,3 g

🥬

Błonnik

16,2 g

💪

Białko

16,2 g

Podobne przepisy