Sernik limonkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!

Czas przygotowania
290 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj termometr kuchenny tortownicę o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG MLEKO PRZELEWAMY
DO DUŻEGO GARNKA I ZOSTAWIAMY NA 3 DNI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
PO TYM CZASIE UZYSKAMY ZSIADŁE MLEKO.
GARNEK USTAWIAMY NA MAŁYM OGNIU I PODGRZEWAMY MLEKO AŻ DO UZYSKANIA TEMPERATURY 50°C.
GDY POWSTANĄ W NIM GRUDKI, ZESTAWIAMY Z OGNIA I STUDZIMY.
ZIMNA MASĘ PRZEKŁADAMY NA SITKO I POZOSTAWIAMY DO ODSĄCZENIA.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SPODU HERBATNIKI
kruszymy, pistacje obieramy i rozdrabniamy w moździerzu – łączymy oba składniki z masłem o temperaturze pokojowej i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Równomiernie rozkładamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy do lodówki na 30 minut. PIECZMY SERNIK ŻÓŁTKA ODDZIELAMY
od białek.
Za pomocą miksera ucieramy żółtka z miodem tak długo, aż masa będzie miała jednolity kolor i konsystencję.
Dodajemy zmieloną w młynku herbatę, sok z 3 limonek i skórkę otartą z 2 limonek.
Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach do momentu, gdy masa będzie jednolita.
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Następnie przekładamy masę na schłodzony spód.
Sernik pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, z funkcja grzania góra-dół.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, by wypuścić nadmiar pary wodnej.
Sernik wyjmujemy po upływie 2 godzin.
Sernik posypujemy zmieloną w młynku herbatą.
Ozdabiamy plastrami limonki i cytryny oraz pokruszonymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6247,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
624,8 kcal
Tłuszcz
39,5 g
Węglowodany
49,7 g
Błonnik
2,1 g
Białko
27,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa rybna z karpia
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!

Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
Spróbuj pysznego połączenia jabłka z amarantusem i twarogiem i przygotuj zapiekankę w słodkiej wersji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Poncz różany z truskawkami
Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!

Tort migdałowy "Mandorla
Pyszne ciasto, w którym tradycyjną mąkę zastąpiono mielonymi migdałami. Warto je przygotować – efekt jest powalający!

Halloweenowa panna cotta
Zobacz, jak przygotować efektowną panna cottę, która sprawdzi się podczas każdego przyjęcia halloweenowego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ravioli z surimi i olejem porowym
Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą
Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.