lamotek.pl

Jabłkowy pudding z twarożkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.

Jabłkowy pudding z twarożkiem

Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 125 g
jajko - 4 szt.
kasza manna - 2 łyżki
masło - 15 g
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
budyń waniliowy - 40 g
twaróg chudy - 500 g
winogrona jasne - 250 g
jabłko zielone - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY:
do temperatury 200°C.
2.WINOGRONA MYJEMY, OSĄCZAMY:
i przekrawamy na pół.
3.JABŁKA OBIERAMY, KROIMY:
w ćwiartki, nasiona usuwamy.
4.ĆWIARTKI JABŁKA KROIMY:
na kawałki i mieszamy z sokiem z cytryny.
5.ŻAROODPORNĄ FORMĘ SMARUJEMY:
tłuszczem, wykładamy owocami.
6.JAJKA ROZBIJAMY, BIAŁKO:
ubijamy na sztywno.
7.JEDNĄ ŁYŻKĘ MASŁA:
odkładamy, pozostałe masło mieszamy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji.
8.DODAJEMY ŻÓŁTKO, TWARÓG:
i mieszamy razem.
9.DODAJEMY BUDYŃ W:
proszku, kaszkę i krótko mieszamy.
10.DUŻĄ ŁYŻKĄ OSTROŻNIE:
dodajemy ubite białka.
11.MASĘ ROZSMAROWUJEMY NA:
owocach.
12.OBSYPUJEMY PŁATKAMI POZOSTAŁEGO:
masła.
13.PIECZEMY W NAGRZANYM:
piekarniku mniej więcej przez 45 minut.
14.JEŚLI TO KONIECZNE,:
w ostatnich 10 minutach przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch ciasta zbyt mocno się nie przyrumienił.
15.PODAJEMY NA GORĄCO:
lub w letniej temperaturze.
Jabłkowy pudding z twarożkiem

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY

do temperatury 200°C.

2

WINOGRONA MYJEMY, OSĄCZAMY

i przekrawamy na pół.

3

JABŁKA OBIERAMY, KROIMY

w ćwiartki, nasiona usuwamy.

4

ĆWIARTKI JABŁKA KROIMY

na kawałki i mieszamy z sokiem z cytryny.

5

ŻAROODPORNĄ FORMĘ SMARUJEMY

tłuszczem, wykładamy owocami.

6

JAJKA ROZBIJAMY, BIAŁKO

ubijamy na sztywno.

7

JEDNĄ ŁYŻKĘ MASŁA

odkładamy, pozostałe masło mieszamy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji.

8

DODAJEMY ŻÓŁTKO, TWARÓG

i mieszamy razem.

9

DODAJEMY BUDYŃ W

proszku, kaszkę i krótko mieszamy.

10

DUŻĄ ŁYŻKĄ OSTROŻNIE

dodajemy ubite białka.

11

MASĘ ROZSMAROWUJEMY NA

owocach.

12

OBSYPUJEMY PŁATKAMI POZOSTAŁEGO

masła.

13

PIECZEMY W NAGRZANYM

piekarniku mniej więcej przez 45 minut.

14

JEŚLI TO KONIECZNE,

w ostatnich 10 minutach przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch ciasta zbyt mocno się nie przyrumienił.

15

PODAJEMY NA GORĄCO

lub w letniej temperaturze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2693,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

673,3 kcal

🥑

Tłuszcz

31,8 g

🌾

Węglowodany

79,3 g

🥬

Błonnik

23,7 g

💪

Białko

23,7 g

Podobne przepisy