lamotek.pl

Polędwiczki wieprzowe z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Kolejne doskonałe połączenie mięsa i czekolady! Dodatkowo wzbogacone aromatem koziego sera.

Polędwiczki wieprzowe z czekoladą

Kolejne doskonałe połączenie mięsa i czekolady! Dodatkowo wzbogacone aromatem koziego sera.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
czekolada gorzka - 40 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
tymianek świeży - 10 g
wino białe - 70 ml
limonka - 1 szt.
polędwica wieprzowa - 2 szt.
ser kozi - 200 g
śmietana 30% - 250 ml
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY POLĘDWICZKI:
Tymianek siekamy. Polędwiczkę nacieramy pieprzem, odrobiną soli i tymiankiem. Smarujemy olejem i grillujemy w całości na patelni grillowej. Grillujemy z każdej strony, aby boki delikatnie się przypiekły. Obsmażone mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 5-6 minut.
2.GOTUJEMY SOS:
Na patelnię po grillowaniu mięsa wlewamy wodę i odstawiamy. Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Tymianek i połowę papryczki chili drobno siekamy. Do rozgrzanego rondelka wlewamy olej i blanszujemy cebulę, chili i czosnek. Ser kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do warzyw, kilka kawałków sera zostawiamy. Gdy ser zacznie się topić, dolewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje, a ser całkowicie się rozpuści. Mieszamy. Dolewamy śmietankę, wodę z patelni grillowej, tymianek i pozostałą część sera. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.
3.DOPRAWIAMY SOS I PODAJEMY DANIE:
Sos doprawiamy skórką startą z limonki oraz solą. Do sosu dodajemy startą gorzką czekoladę. Sos chwilę podgrzewamy. Na talerz wykładamy sos, polędwiczkę pokrojoną w plastry i posypujemy tartą czekoladą.
Polędwiczki wieprzowe z czekoladą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY POLĘDWICZKI

Tymianek siekamy. Polędwiczkę nacieramy pieprzem, odrobiną soli i tymiankiem. Smarujemy olejem i grillujemy w całości na patelni grillowej. Grillujemy z każdej strony, aby boki delikatnie się przypiekły. Obsmażone mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 5-6 minut.

2

GOTUJEMY SOS

Na patelnię po grillowaniu mięsa wlewamy wodę i odstawiamy. Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Tymianek i połowę papryczki chili drobno siekamy. Do rozgrzanego rondelka wlewamy olej i blanszujemy cebulę, chili i czosnek. Ser kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do warzyw, kilka kawałków sera zostawiamy. Gdy ser zacznie się topić, dolewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje, a ser całkowicie się rozpuści. Mieszamy. Dolewamy śmietankę, wodę z patelni grillowej, tymianek i pozostałą część sera. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.

3

DOPRAWIAMY SOS I PODAJEMY DANIE

Sos doprawiamy skórką startą z limonki oraz solą. Do sosu dodajemy startą gorzką czekoladę. Sos chwilę podgrzewamy. Na talerz wykładamy sos, polędwiczkę pokrojoną w plastry i posypujemy tartą czekoladą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2921,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

730,4 kcal

🥑

Tłuszcz

44,7 g

🌾

Węglowodany

11,2 g

🥬

Błonnik

64,8 g

💪

Białko

64,8 g

Podobne przepisy