lamotek.pl

Strucla makowo-orzechowa • przepis • składniki • przygotowanie

Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Strucla makowo-orzechowa

Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny

Składniki

cytryna - 1 szt.
cukier - 30 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
drożdże świeże - 22 g
masło - 40 g
mąka pszenna - 300 g
mleko 3,2% - 150 ml
sól - 1 szczypta
masa makowa - 0,5 kg
rodzynki - 50 g
jajko - 1 szt.
orzech włoski - 30 g
miód - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE:
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
2.MLEKO PODGRZEWAMY DO:
temperatury około 40°C.
3.DO DUŻEJ MISKI,:
w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę pszenną (niewielką ilość mąki pozostawiamy do podsypania ciasta).
4.W PRZESIANEJ MĄCE:
robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko, a następnie dodajemy drożdże utarte z cukrem, całość mieszamy.
5.MISKĘ Z ROZCZYNEM:
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
6.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
7.GDY ROZCZYN UROŚNIE,:
dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka oraz skórkę otartą z cytryny.
8.
WYRABIAMY CIASTO.
9.GDY SKŁADNIKI SIE:
połączą, dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło.
10.WYRABIAMY NADAL, PODSYPUJĄC:
maką, aż do momentu gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki.
11.NA KONIEC PODSYPUJEMY:
ponownie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
12.MASA MAKOWO-ORZECHOWA DO:
masy makowej dodajemy wcześniej namoczone rodzynki, 2 białka, 2-3 łyżki miodu oraz posiekane orzechy włoskie.
13.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
14.DEKORACJA WYROŚNIĘTE CIASTO:
ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy tak, by miało grubość 3-4 mm.
15.NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE:
rozprowadzamy równomiernie masę makowo-orzechową.
16.STRUCLE ZWIJAMY, ZACZYNAJĄC:
od dłuższego boku.
17.ZWINIĘTE CIASTO DELIKATNIE:
rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na dwie części (zostawiamy mniej więcej 2 cm nieprzeciętego ciasta na końcu). OBIE CZĘŚCI: splatamy.
18.UKŁADAMY NA BLASZCE:
wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem (tylko ciasto) i odstawiamy na 20-25 minut.
19.NASTĘPNIE WSTAWIAMY DO:
piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy przez ok. 35-40 MINUT.
20.ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA:
(strucla ma bardzo delikatną, a zarazem wzbogaconą o dodatkowe składniki masę makową, dlatego podczas pieczenia ciasto może lekko opaść).
21.STRUCLE SMARUJEMY PODGRZANYM:
w mikrofali miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Strucla makowo-orzechowa

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE

ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.

2

MLEKO PODGRZEWAMY DO

temperatury około 40°C.

3

DO DUŻEJ MISKI,

w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę pszenną (niewielką ilość mąki pozostawiamy do podsypania ciasta).

4

W PRZESIANEJ MĄCE

robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko, a następnie dodajemy drożdże utarte z cukrem, całość mieszamy.

5

MISKĘ Z ROZCZYNEM

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

6

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

7

GDY ROZCZYN UROŚNIE,

dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka oraz skórkę otartą z cytryny.

8

WYRABIAMY CIASTO.

9

GDY SKŁADNIKI SIE

połączą, dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło.

10

WYRABIAMY NADAL, PODSYPUJĄC

maką, aż do momentu gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki.

11

NA KONIEC PODSYPUJEMY

ponownie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

12

MASA MAKOWO-ORZECHOWA DO

masy makowej dodajemy wcześniej namoczone rodzynki, 2 białka, 2-3 łyżki miodu oraz posiekane orzechy włoskie.

13

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

14

DEKORACJA WYROŚNIĘTE CIASTO

ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy tak, by miało grubość 3-4 mm.

15

NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE

rozprowadzamy równomiernie masę makowo-orzechową.

16

STRUCLE ZWIJAMY, ZACZYNAJĄC

od dłuższego boku.

17

ZWINIĘTE CIASTO DELIKATNIE

rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na dwie części (zostawiamy mniej więcej 2 cm nieprzeciętego ciasta na końcu). OBIE CZĘŚCI: splatamy.

18

UKŁADAMY NA BLASZCE

wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem (tylko ciasto) i odstawiamy na 20-25 minut.

19

NASTĘPNIE WSTAWIAMY DO

piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy przez ok. 35-40 MINUT.

20

ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA

(strucla ma bardzo delikatną, a zarazem wzbogaconą o dodatkowe składniki masę makową, dlatego podczas pieczenia ciasto może lekko opaść).

21

STRUCLE SMARUJEMY PODGRZANYM

w mikrofali miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2863,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

238,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9,6 g

🌾

Węglowodany

32,0 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy

Strucla makowo-orzechowa - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl