lamotek.pl

Sernik Izaura • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!

Sernik Izaura

Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

twaróg sernikowy mielony - 700 g
masło - 110 g
budyń śmietankowy - 30 g
mąka pszenna tortowa - 250 g
cukier - 340 g
kakao - 60 g
margaryna - 250 g
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
cukier wanilinowy - 16 g
jajko - 4 szt.
woda - 80 ml

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY SKŁADNIKI:
Ustawiamy rondelek na kuchence na małym ogniu i wkładamy do niego margarynę, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz dolewamy wodę. Mieszamy i gotujemy, aż margaryna się roztopi, cały czas mieszając.
2.DODAJEMY ŻÓŁTKA:
Gdy składniki się połączą, ściągamy rondelek z kuchenki. Studzimy. Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka wlewamy do kubka, a żółtka dodajemy do wystudzonej masy. Mieszamy.
3.DODAJEMY MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA:
Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy wszystko na średnich obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4.UBIJAMY BIAŁKA:
W osobnej misce ubijamy białka na sztywno.
5.DODAJEMY BIAŁKA DO KAKAOWEJ MASY:
Ubite białka dodajemy do kakaowej masy i delikatnie mieszamy szpatułką.
6.WYKŁADAMY MASĘ NA BLACHĘ:
Wymieszane ¾ masy wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę zostawiamy w misce na wykończenie ciasta.
7.UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM:
Myjemy jedną miskę i kubek, a następnie wycieramy je do sucha. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do miski. Białka wlewamy do kubka. Dodajemy cukier do żółtek i ubijamy na puszystą masę.
8.STOPNIOWO WTŁACZAMY MASŁO:
Do masy z żółtek powoli dodajemy masło i dalej miksujemy na średnich obrotach.
9.DODAJEMY TWARÓG I BUDYŃ:
Partiami dodajemy twaróg z wiaderka, cały czas miksując, a po chwili dodajemy także proszek budyniowy. Miksujemy.
10.UBIJAMY BIAŁKA I DODAJEMY DO MASY SEROWEJ:
Białka z kubka przelewamy do miski i ubijamy. Pianę dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy szpatułką.
11.WYLEWAMY MASĘ SEROWĄ NA KAKAOWĄ:
Powoli wylewamy masę serową na kakaową, a potem całość przykrywamy pozostałą w misce masą kakaową.
12.PIECZEMY CIASTO:
Blachę z ciastem wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę.
13.STUDZIMY CIASTO:
Pozostawiamy ciasto w piekarniku na godzinę przy uchylonych drzwiczkach, a potem wyciągamy je i wykładamy na blat. Ciasto jest gotowe do spożycia dopiero wtedy, kiedy zupełnie wystygnie.
Sernik Izaura

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY SKŁADNIKI

Ustawiamy rondelek na kuchence na małym ogniu i wkładamy do niego margarynę, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz dolewamy wodę. Mieszamy i gotujemy, aż margaryna się roztopi, cały czas mieszając.

2

DODAJEMY ŻÓŁTKA

Gdy składniki się połączą, ściągamy rondelek z kuchenki. Studzimy. Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka wlewamy do kubka, a żółtka dodajemy do wystudzonej masy. Mieszamy.

3

DODAJEMY MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA

Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy wszystko na średnich obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

UBIJAMY BIAŁKA

W osobnej misce ubijamy białka na sztywno.

5

DODAJEMY BIAŁKA DO KAKAOWEJ MASY

Ubite białka dodajemy do kakaowej masy i delikatnie mieszamy szpatułką.

6

WYKŁADAMY MASĘ NA BLACHĘ

Wymieszane ¾ masy wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę zostawiamy w misce na wykończenie ciasta.

7

UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Myjemy jedną miskę i kubek, a następnie wycieramy je do sucha. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do miski. Białka wlewamy do kubka. Dodajemy cukier do żółtek i ubijamy na puszystą masę.

8

STOPNIOWO WTŁACZAMY MASŁO

Do masy z żółtek powoli dodajemy masło i dalej miksujemy na średnich obrotach.

9

DODAJEMY TWARÓG I BUDYŃ

Partiami dodajemy twaróg z wiaderka, cały czas miksując, a po chwili dodajemy także proszek budyniowy. Miksujemy.

10

UBIJAMY BIAŁKA I DODAJEMY DO MASY SEROWEJ

Białka z kubka przelewamy do miski i ubijamy. Pianę dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy szpatułką.

11

WYLEWAMY MASĘ SEROWĄ NA KAKAOWĄ

Powoli wylewamy masę serową na kakaową, a potem całość przykrywamy pozostałą w misce masą kakaową.

12

PIECZEMY CIASTO

Blachę z ciastem wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę.

13

STUDZIMY CIASTO

Pozostawiamy ciasto w piekarniku na godzinę przy uchylonych drzwiczkach, a potem wyciągamy je i wykładamy na blat. Ciasto jest gotowe do spożycia dopiero wtedy, kiedy zupełnie wystygnie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7289,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1214,9 kcal

🥑

Tłuszcz

61,4 g

🌾

Węglowodany

137,7 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

29,1 g

Podobne przepisy