Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ KASZĘ
gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
ODSĄCZ NA
sicie.
PRZYGOTUJ TARKĘ MIKSER
Purée jabłkowe Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę o łączymy w garnku z masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami purée.
GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM
na wolnym ogniu około 20 minut.
GDY JABŁKA ZMIĘKNĄ,
miksujemy całość na gładką konsystencję.
PURÉE CHWILĘ GOTUJEMY,
cały czas mieszając.
KASZA GRYCZANA W
garnku podgrzewamy olej z masłem.
DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ
w drobną kostkę i smażymy około 2 minut.
DODAJEMY PIECZARKI POKROJONE
w ćwiartki, solimy, smażymy około 5 minut.
DODAJEMY KASZĘ, MIESZAMY
i zdejmujemy z ognia.
PRZED PODANIEM DO
kaszy dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
SCHAB W SOSIE
pomidorowym Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy cebulę na rozgrzanym oleju.
DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY,
cukier, sól i pieprz do smaku.
MIESZAMY, ODSTAWIAMY NA
bok.
KRÓTKO PRZED PODANIEM
do sosu dodajemy posiekany lubczyk i ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem.
DO CZYSTEGO NACZYNIA
wbijamy 2 jaja, mieszamy, dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem.
PLASTRY SCHABU PRZYPRAWIAMY
z obu stron pieprzem i solą.
OBTACZAMY POJEDYNCZO W
mące, jajku z serem i smażymy na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony.
WYSMAŻONY SCHAB WKŁADAMY
do piekarnika rozgrzanego do 80°C (schab nie wystygnie podczas doprawiania kaszy, sosu i purée jabłkowego).
PURÉE JABŁKOWE PRZEKŁADAMY
do sosjerki.
NA ŚRODEK TALERZA
wykładamy kaszę z pieczarkami.
NA WIERZCH NAKŁADAMY
sos i przekrojony na pół plaster schabu.
SCHAB POLEWAMY DELIKATNIE
sosem i dekorujemy lubczykiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4255,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
709,2 kcal
Tłuszcz
45,3 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
35,2 g
Białko
35,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krwawe muffinki
Paweł Małecki pokaże Wam swoje cukiernicze triki, dzięki którym będziecie mogli przygotować mrożące krew w żyłach i jednocześnie pyszne muffiny!

Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem
Doprawiona tymiankiem i pastą pomidorową rybna uczta – nie tylko dla fanów zdrowego odżywiania i dbania o linię.

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą
Szukasz pomysłu na szybki i pożywny lunch? Wypróbuj połączenie kaszy gryczanej, pieczarek i czerwonej fasoli. To świetny pomysł na sałatkę do pracy. Przygotujesz ją w mniej niż 30 minut!

Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
Kinga przygotowała kolejny wegański przepis – tym razem na naleśniki! Smakują wyśmienicie z kremem waniliowym na bazie nerkowców i słodkimi borówkami!

Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus czekoladowy z awokado i bananami
Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.

Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.