lamotek.pl

Sałatka z pęczaku i tuńczyka • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna i szybka sałatka, którą przygotujesz w 15 minut! Sprawdź przepis Karola na wykorzystanie kaszy pęczak w kuchni.

Sałatka z pęczaku i tuńczyka

Pyszna i szybka sałatka, którą przygotujesz w 15 minut! Sprawdź przepis Karola na wykorzystanie kaszy pęczak w kuchni.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 0,5 szt.
groszek konserwowy - 100 g
jajko - 1 szt.
kasza pęczak - 100 g
ogórek kiszony - 1 szt.
majonez - 2 łyżeczki
cebula - 0,5 szt.
pieprz czarny, ziarnisty - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 25 ml
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 25 g
ogórek - 0,5 szt.
tuńczyk w sosie własnym - 370 g
woda - 300 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK:
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie (w proporcji 1:3) zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
2.KROIMY WARZYWA:
Paprykę, świeży i kiszony ogórek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak drobno siekamy. Warzywa łączymy w misce z ugotowanym pęczakiem.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SAŁATKI:
Dodajemy tuńczyka, groszek i jajko na twardo pokrojone w kostkę.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę podajemy w miseczce jako osobne danie lub jako dodatek do grzanek – w formie pasty.
Sałatka z pęczaku i tuńczyka

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie (w proporcji 1:3) zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.

2

KROIMY WARZYWA

Paprykę, świeży i kiszony ogórek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak drobno siekamy. Warzywa łączymy w misce z ugotowanym pęczakiem.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SAŁATKI

Dodajemy tuńczyka, groszek i jajko na twardo pokrojone w kostkę.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę podajemy w miseczce jako osobne danie lub jako dodatek do grzanek – w formie pasty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1039,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1039,1 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

116,2 g

🥬

Błonnik

20,6 g

💪

Białko

99,2 g

Podobne przepisy