lamotek.pl

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie

Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami

Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

białko jaja kurzego - 9 szt.
cukier puder - 15 g
żółtka jaj - 9 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
cukier - 150 g
woda - 100 ml
limonka - 1 szt.
wanilia - 1 laska
masło - 250 g
pistacje - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BEZĘ:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy robota kuchennego i ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę, stopniowo dodając cukier.
2.ŁĄCZYMY BEZĘ Z MĄKĄ I CUKREM PUDREM:
Do ubitej masy dodajemy mączkę ziemniaczaną i cukier puder przesiane przez sitko o drobnych oczkach. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.
3.RYSUJEMY KOŁA BLATÓW BEZOWYCH:
Na arkuszach papieru do pieczenia rysujemy ołówkiem cztery równe okręgi o średnicy ok. 18 cm. Papier odwracamy rysunkami do dołu i układamy na blachach do pieczenia.
4.SZPRYCUJEMY BLATY BEZOWE:
Gotową masę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i szprycujemy koła we wcześniej narysowanych okręgach.
5.PIECZEMY BLATY BEZOWE:
Rozdrobnionymi pistacjami oprószamy gotowe blaty bezowe. Tak przygotowane suszymy w piekarniku przez ok. 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Gotowe blaty dokładnie studzimy.
6.SPARZAMY ŻÓŁTKA SYROPEM CUKROWYM:
W rondelku przygotowujemy syrop cukrowy: gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. W metalowej misce dokładnie mieszamy żółtka z mączką ziemniaczaną. Następnie do stopniowo i powoli, cały czas mieszając, dolewamy gorący syrop.
7.UBIJAMY KREM W KĄPIELI WODNEJ:
W rondelku gotujemy niewielką ilość wody. Miskę z żółtkami i syropem cukrowym przekładamy na rondelek i ubijamy je za pomocą rózgi, aż krem zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy sok z limonki i otartą z niej skórkę. Całość jeszcze chwilę ubijamy i zdejmujemy z rondelka.
8.UBIJAMY KREM W ROBOCIE KUCHENNYM:
Krem z żółtek przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach, aż krem ostygnie i się napowietrzy. Następnie, po kawałku, dodajemy miękkie masło i ubijamy całość jeszcze kilka minut, aż krem stanie się jednolity i gęsty. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę.
9.SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTO:
Na paterze lub talerzu układamy blat bezowy i szprycujemy na niego przygotowany wcześniej krem. Czynność powtarzamy dla wszystkich blatów. Na koniec ciasto równomiernie oprószamy rozdrobnionymi pistacjami. Gotowe ciasto chłodzimy przez ok. 1-1,5 godziny w lodówce.
Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BEZĘ

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy robota kuchennego i ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę, stopniowo dodając cukier.

2

ŁĄCZYMY BEZĘ Z MĄKĄ I CUKREM PUDREM

Do ubitej masy dodajemy mączkę ziemniaczaną i cukier puder przesiane przez sitko o drobnych oczkach. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.

3

RYSUJEMY KOŁA BLATÓW BEZOWYCH

Na arkuszach papieru do pieczenia rysujemy ołówkiem cztery równe okręgi o średnicy ok. 18 cm. Papier odwracamy rysunkami do dołu i układamy na blachach do pieczenia.

4

SZPRYCUJEMY BLATY BEZOWE

Gotową masę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i szprycujemy koła we wcześniej narysowanych okręgach.

5

PIECZEMY BLATY BEZOWE

Rozdrobnionymi pistacjami oprószamy gotowe blaty bezowe. Tak przygotowane suszymy w piekarniku przez ok. 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Gotowe blaty dokładnie studzimy.

6

SPARZAMY ŻÓŁTKA SYROPEM CUKROWYM

W rondelku przygotowujemy syrop cukrowy: gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. W metalowej misce dokładnie mieszamy żółtka z mączką ziemniaczaną. Następnie do stopniowo i powoli, cały czas mieszając, dolewamy gorący syrop.

7

UBIJAMY KREM W KĄPIELI WODNEJ

W rondelku gotujemy niewielką ilość wody. Miskę z żółtkami i syropem cukrowym przekładamy na rondelek i ubijamy je za pomocą rózgi, aż krem zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy sok z limonki i otartą z niej skórkę. Całość jeszcze chwilę ubijamy i zdejmujemy z rondelka.

8

UBIJAMY KREM W ROBOCIE KUCHENNYM

Krem z żółtek przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach, aż krem ostygnie i się napowietrzy. Następnie, po kawałku, dodajemy miękkie masło i ubijamy całość jeszcze kilka minut, aż krem stanie się jednolity i gęsty. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę.

9

SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTO

Na paterze lub talerzu układamy blat bezowy i szprycujemy na niego przygotowany wcześniej krem. Czynność powtarzamy dla wszystkich blatów. Na koniec ciasto równomiernie oprószamy rozdrobnionymi pistacjami. Gotowe ciasto chłodzimy przez ok. 1-1,5 godziny w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5832,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

486,1 kcal

🥑

Tłuszcz

31,4 g

🌾

Węglowodany

44,2 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl