lamotek.pl

Kabanosy w cieście francuskim • przepis • składniki • przygotowanie

Są rumiane, chrupią i zachęcają do tego, by się nimi poczęstować. Kabanosy w cieście francuskim to przepis Karola, który warto mieć pod ręką, przygotowując każdą imprezę – również tę sylwestrową!

Kabanosy w cieście francuskim

Są rumiane, chrupią i zachęcają do tego, by się nimi poczęstować. Kabanosy w cieście francuskim to przepis Karola, który warto mieć pod ręką, przygotowując każdą imprezę – również tę sylwestrową!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
jajko - 1 szt.
kabanos - 150 g
limonka - 0,5 szt.
miód - 1 łyżka
mleko - 1 łyżka
musztarda dijon - 2 łyżki
natka pietruszki - 2 łyżki
pomidor suszony - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.OWIJAMY KABANOSY CIASTEM:
Płat ciasta francuskiego rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy prostokąty o długości kabanosów. Ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i owijamy nim kabanosy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce minimum 20 minut.
2.PIECZEMY KABANOSY W CIEŚCIE:
Wierzch smarujemy mieszaniną jajka i mleka. Pieczemy w temperaturze 200-220°C na złoty kolor maksymalnie przez 15 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Musztardę, miód, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz sok z limonki miksujemy na gładki sos.
4.PODAJEMY KABANOSY:
Kabanosy podajemy w całości lub pokrojone. Serwujemy z sosem.
Kabanosy w cieście francuskim

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OWIJAMY KABANOSY CIASTEM

Płat ciasta francuskiego rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy prostokąty o długości kabanosów. Ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i owijamy nim kabanosy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce minimum 20 minut.

2

PIECZEMY KABANOSY W CIEŚCIE

Wierzch smarujemy mieszaniną jajka i mleka. Pieczemy w temperaturze 200-220°C na złoty kolor maksymalnie przez 15 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Musztardę, miód, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz sok z limonki miksujemy na gładki sos.

4

PODAJEMY KABANOSY

Kabanosy podajemy w całości lub pokrojone. Serwujemy z sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1685,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

842,8 kcal

🥑

Tłuszcz

56,6 g

🌾

Węglowodany

57,5 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

21 g

Podobne przepisy

Kabanosy w cieście francuskim - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl