Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą (2 objętości wody w stosunku do 1 objętości kaszy) i moczymy przez ok. 2 godziny. Wodę odlewamy, kaszę wsypujemy do wrzącej osolonej wody (proporcje kaszy do wody 1:1,8). Gdy kasza się zagotuje i wchłonie wodę, zdejmujemy ją z ognia i przykrywamy, czekamy, aż ładnie się uparuje. Studzimy kaszę i wysypujemy ją na dużą blachę.
PIECZEMY PAPRYKĘ
Czerwoną paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 220‑240°C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut, aż skórka miejscami zrobi się brązowa. Po upieczeniu paprykę przekładamy do naczynia i szczelnie foliujemy, tak aby zaparowała (ok. 10-15 minut). Po tym czasie obieramy ją ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy miąższ w kosteczkę. Ziarna słonecznika prażymy w piekarniku na złoty kolor (180°C, bez termoobiegu, ok. 10 minut).
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Kaszę mieszamy z posiekaną natką pietruszki, rukolą, kaparami, prażonymi ziarnami słonecznika, pokrojonymi ogórkami kiszonymi, posiekaną dymką i doprawiamy olejem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w plasterki marynowane podgrzybki. Podajemy z pokruszonym, wędzonym twarogiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2387,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
596,9 kcal
Tłuszcz
40,9 g
Węglowodany
43 g
Błonnik
18,6 g
Białko
18,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
Dip z czosnkiem niedźwiedzim to doskonały dodatek do warzyw, a także mięs – sprawdzi się podczas każdego grillowania!

Ciasteczka z ciecierzycy
Lekkie, z ciecierzycy i pełne owoców – ciasteczka według przepisu Kingi to fitalternatywa dla kalorycznych słodkości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!

Chlebek bananowy
Do kawy, do mleka, z masłem – to słodkie amerykańskie ciasto możesz jeść na wiele sposobów, a przygotujesz je dzięki szybkiemu i łatwemu przepisowi Darii. Do dzieła!

Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
Pielmieni to danie uważane za klasyk kuchni udmurckiej i syberyjskiej, które zachwyca swoim wybornym smakiem i różnorodnością. Te małe pierożki, wypełnione aromatycznym farszem (najczęściej mięsnym) podawane z delikatnym sosem, są nieodłączną częścią tradycji kulinarnej Udmurcji, a także innych terenów rosyjskojęzycznych. Jak przyrządzić pyszne pielmieni? Sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryż na mleku z rabarbarem
Ryż na mleku z rabarbarem i malinami to pyszne połączenie, które nada się na śniadanie lub przekąskę dla najmłodszych.

Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!

Ciasto z jagodami
Proste ciasto jagodowe to deser, który jest uosobieniem lata zamkniętym w puszystym, domowym wypieku. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a efekt zachwycający. Jak zrobić ciasto jagodowe w domowym zaciszu? Poznajcie nasz sposób!