Owocowy kisiel z serkiem waniliowym • przepis • składniki • przygotowanie
Domowy kisiel z wiśni, rabarbaru, truskawek i malin! Przygotuj go i zaskocz bliskich wyjątkowym deserem z dodatkiem różowego wina.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY KISIEL
Wiśnie myjemy i drylujemy. Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na małe plasterki. Czerwone porzeczki myjemy i obieramy z szypułek. Truskawki oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub ósemki. Wino zagotowujemy ze 100 g cukru pudru. Dodajemy do niego wiśnie i rabarbar, gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodajemy czerwone porzeczki i gotujemy przez kolejne 1-2 minuty. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i zagęszczamy nią kisiel. Dodajemy truskawki i pozostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki.
DODAJEMY MALINY I ARBUZA DO KISIELU
Maliny przebieramy. Miąższ arbuza pozbawiamy pestek i wykrawamy z niego kulki lub kroimy na mniejsze kawałki. Maliny i arbuza przekładamy do kisielu i osładzamy cukrem pudrem według uznania.
DEKORUJEMY KISIEL SERKIEM WANILIOWYM
Serek śmietankowy mieszamy ze śmietanką, miodem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Serek układamy na kisielu. Dekorujemy kwiatami według uznania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1178,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
294,7 kcal
Tłuszcz
11,3 g
Węglowodany
36,5 g
Błonnik
3,7 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!

Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico
Ziemniaki, dynia, marchewka, cukinia – oto składowe pysznego smażonego placka, podanego z sosem balsamico! Spróbuj!

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane jajka z pistacjami
Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.

Jabłkowy chutney z piwem
Wyjątkowy sos z jabłek z dodatkiem ciemnego piwa to świetny dodatek do mięs czy pieczonych warzyw. Zobacz, jak łatwo go zrobić!

Omlet białkowy z łososiem
Szukasz pomysłu na proteinowe śniadanie? Kinga pokaże Ci, jak przygotować szybki i łatwy omlet białkowy z łososiem wędzonym i świeżym szpinakiem. Wypróbuj!