lamotek.pl

Pączki z jabłkami i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie

Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Pączki z jabłkami i żurawiną

Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
cukier - 60 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
drożdże świeże - 25 g
jabłko czerwone - 200 g
masło - 60 g
mąka pszenna - 250 g
mleko 3,2% - 80 ml
olej rzepakowy - 1 l
rum - 10 ml
żurawina suszona - 40 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
ŻURAWINY: namocz i pokrój.
2.PRZYGOTOWANIE:
MASŁO ROZTAPIAMY: i odstawiamy, aby delikatnie ostygło.
3.MĄKĘ PRZESIEWAMY PRZEZ:
sito do miski i robimy w niej zagłębienie.
4.Z MLEKA, DROŻDŻY:
i cukru robimy rozczyn, następnie przekładamy go do zagłębienia, mieszamy z odrobiną mąki i czekamy 5-10 minut, aż wyrośnie.
5.DODAJEMY JAJO, ROZTOPIONE:
masło i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli i rum.
6.CIASTO DOBRZE WYRABIAMY:
i odstawiamy do wyrośnięcia.
7.JABŁKA DOKŁADNIE MYJEMY,:
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
8.GDY CIASTO WYROŚNIE,:
dodajemy jabłka i żurawinę, ponownie wyrabiamy.
9.CIASTO PORCJUJEMY NA:
małe kulki (możemy użyć łyżki).
10.SMAŻYMY W GŁĘBOKIM:
tłuszczu jak tradycyjne pączki.
Pączki z jabłkami i żurawiną

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

ŻURAWINY: namocz i pokrój.

2

PRZYGOTOWANIE

MASŁO ROZTAPIAMY: i odstawiamy, aby delikatnie ostygło.

3

MĄKĘ PRZESIEWAMY PRZEZ

sito do miski i robimy w niej zagłębienie.

4

Z MLEKA, DROŻDŻY

i cukru robimy rozczyn, następnie przekładamy go do zagłębienia, mieszamy z odrobiną mąki i czekamy 5-10 minut, aż wyrośnie.

5

DODAJEMY JAJO, ROZTOPIONE

masło i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli i rum.

6

CIASTO DOBRZE WYRABIAMY

i odstawiamy do wyrośnięcia.

7

JABŁKA DOKŁADNIE MYJEMY,

pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

8

GDY CIASTO WYROŚNIE,

dodajemy jabłka i żurawinę, ponownie wyrabiamy.

9

CIASTO PORCJUJEMY NA

małe kulki (możemy użyć łyżki).

10

SMAŻYMY W GŁĘBOKIM

tłuszczu jak tradycyjne pączki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9508,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

633,9 kcal

🥑

Tłuszcz

60,9 g

🌾

Węglowodany

21,4 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy