lamotek.pl

Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.

Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem

Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż biały - 60 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
olej sezamowy - 1 łyżeczka
sezam biały - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
imbir świeży - 0,5 łyżeczki
sok z limonki - 3 łyżki
skórka limonki tarta - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżeczka
musztarda dijon - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżeczka
sól -
pieprz czarny -
ogórek gruntowy - 1 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
awokado - 1 szt.
Fasola edamame, mrożona - 100 g
łosoś wędzony na gorąco - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY RYŻ:
Ugotowany i wystudzony ryż mieszamy z sosem sojowym oraz olejem rzepakowym i sezamowym. Tak przygotowany ryż przekładamy do kosza airfryera wyłożonego papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 200°C, mieszamy składniki po 5 minutach. Po upływie 10 minut całość kolejny raz mieszamy, oprószamy sezamem i pieczemy przez ostatnie 5 minut w temp. 200°C.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING LIMONKOWY:
Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki sosu przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Na koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy na chwilę, aby smaki się połączyły.
3.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Ogórka kroimy wzdłuż na cztery części i następnie w półtalarki, a cebulę i awokado (bez skórki) w kostkę. Edamame gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej, gorącej wodzie, a następnie odcedzamy i studzimy w wodzie z lodem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Wszystkie składniki przekładamy do misek. Bezpośrednio przed podaniem składniki sałatki polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY RYŻ

Ugotowany i wystudzony ryż mieszamy z sosem sojowym oraz olejem rzepakowym i sezamowym. Tak przygotowany ryż przekładamy do kosza airfryera wyłożonego papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 200°C, mieszamy składniki po 5 minutach. Po upływie 10 minut całość kolejny raz mieszamy, oprószamy sezamem i pieczemy przez ostatnie 5 minut w temp. 200°C.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING LIMONKOWY

Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki sosu przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Na koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy na chwilę, aby smaki się połączyły.

3

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Ogórka kroimy wzdłuż na cztery części i następnie w półtalarki, a cebulę i awokado (bez skórki) w kostkę. Edamame gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej, gorącej wodzie, a następnie odcedzamy i studzimy w wodzie z lodem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Wszystkie składniki przekładamy do misek. Bezpośrednio przed podaniem składniki sałatki polewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1274,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

637,5 kcal

🥑

Tłuszcz

47,6 g

🌾

Węglowodany

30,9 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

24,7 g

Podobne przepisy