lamotek.pl

Miętowe torciki z jagodami • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny deser dla fanów miętowych słodkości. Torciki z ciasta kruchego z miętowym kremem i jagodami!

Miętowe torciki z jagodami

Idealny deser dla fanów miętowych słodkości. Torciki z ciasta kruchego z miętowym kremem i jagodami!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 40 g
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
masło - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 120 g
jagody - 125 g
mięta świeża - 2 g
ser mascarpone - 200 g
barwnik spożywczy - 1 szt.
czekoladki miętowe - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.Z CIASTA KRUCHEGO WYCINAMY KWIATY:
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy, podsypując odrobiną mąki, i wycinamy 6 dużych kwiatów (o średnicy ok. 14 cm każdy). 6 zagłębień blachy do pieczenia muffinów natłuszczamy, zostawiając każdorazowo jedno wolne zagłębienie pomiędzy nimi. Wciskamy w nie kwiaty wycięte z ciasta, tak aby płatki kwiatów wystawały ponad krawędź, lekko wyginając na zewnątrz. Wstawiamy na kolejne 15 minut do lodówki.
2.PIECZEMY:
Następnie spody nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 5-7 minut. Papier wraz z grochem usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy, a następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Miętowe torciki z jagodami

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Z CIASTA KRUCHEGO WYCINAMY KWIATY

Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy, podsypując odrobiną mąki, i wycinamy 6 dużych kwiatów (o średnicy ok. 14 cm każdy). 6 zagłębień blachy do pieczenia muffinów natłuszczamy, zostawiając każdorazowo jedno wolne zagłębienie pomiędzy nimi. Wciskamy w nie kwiaty wycięte z ciasta, tak aby płatki kwiatów wystawały ponad krawędź, lekko wyginając na zewnątrz. Wstawiamy na kolejne 15 minut do lodówki.

2

PIECZEMY

Następnie spody nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 5-7 minut. Papier wraz z grochem usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy, a następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2350,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

391,8 kcal

🥑

Tłuszcz

23,1 g

🌾

Węglowodany

40,2 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy