Kanapki z humusem i fasolkami edamame • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY FASOLKĘ EDAMAME
Fasolkę gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku, przelewamy lodowatą wodą, a następnie wyjmujemy fasolki ze strąków.
PODPIEKAMY PIECZYWO
Kromki razowego pieczywa skrapiamy oliwą i podpiekamy z obu stron w opiekaczu lub na suchej patelni. Odkładamy do wystudzenia.
PODAJEMY KANAPKI
Każdą kromkę smarujemy humusem. Na warstwę humusu wykładamy ugotowane fasolki edamame.Kanapki skrapiamy z wierzchu oliwą. Oprószamy solą, pieprzem oraz skórką otartą z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1017,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
508,9 kcal
Tłuszcz
30,7 g
Węglowodany
40 g
Błonnik
14,7 g
Białko
14,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.

Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
Orientalna zupa, pachnące imbirem - doskonała na rozgrzanie w najchłodniejsze dni!

Stir fry z indyka z warzywami
Klasyczne danie kuchni w stylu azjatyckim, czyli stir fry z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie. To potrawa, która wymaga dużo krojenia i siekania, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Koniecznie spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
Ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczywa. Prosta, kilkuskładnikowa, bardzo smaczna sałatka w stylu włoskim!

Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!

Spaghetti z mulami
Doskonała propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub elegancką kolację – spaghetti z mulami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Okoń morski w sosie cytrusowym
Pieczony filet z okonia morskiego skropiony cytryną i podany w towarzystwie kremowego sosu śmietanowego z cytrusami.

Kapuśniak gryczany
Karol przygotował kapuśniak na wywarze z kaczki z dodatkiem orzeźwiającej sałatki z nutą limonki i kolendry!

Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
Maślany croissant w oryginalnej odsłonie. Pachnące pieczywo i słodkie owoce to pomysł na śniadanie we francuskim stylu.