lamotek.pl

Ryba z warzywami w papilocie • przepis • składniki • przygotowanie

Zapiekany z warzywami aromatyczny dorsz w stylu greckim. Z dodatkiem fety, koperku i sosu tzatziki będzie świetnym pomysłem na lekki obiad.

Ryba z warzywami w papilocie

Zapiekany z warzywami aromatyczny dorsz w stylu greckim. Z dodatkiem fety, koperku i sosu tzatziki będzie świetnym pomysłem na lekki obiad.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dorsz filet - 200 g
cukinia - 100 g
kapusta pekińska - 250 g
marchew - 1 szt.
sok z cytryny - 1 łyżeczka
ser feta - 25 g
świeży koperek - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
czarnuszka - 0,25 łyżeczki
sos tzatziki - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cukinię i marchewkę kroimy w słupki. Na papierze do pieczenia wykładamy kapustę pekińską i przygotowane wcześniej warzywa.
2.DOPRAWIAMY RYBĘ:
Oczyszczony filet układamy na warzywach. Skrapiamy go sokiem z cytryny i oliwą. Następnie na rybę kruszymy ser feta.
3.ZAWIJAMY RYBĘ W PAPIER DO PIECZENIA:
Rybę ciasno zawijamy w papier do pieczenia, tak aby powstała sakiewka. Pieczemy dorsza w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut.
4.PODAJEMY RYBĘ:
Filet z dorsza podajemy posypany czarnuszką i koperkiem, z sosem tzatziki.
Ryba z warzywami w papilocie

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cukinię i marchewkę kroimy w słupki. Na papierze do pieczenia wykładamy kapustę pekińską i przygotowane wcześniej warzywa.

2

DOPRAWIAMY RYBĘ

Oczyszczony filet układamy na warzywach. Skrapiamy go sokiem z cytryny i oliwą. Następnie na rybę kruszymy ser feta.

3

ZAWIJAMY RYBĘ W PAPIER DO PIECZENIA

Rybę ciasno zawijamy w papier do pieczenia, tak aby powstała sakiewka. Pieczemy dorsza w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut.

4

PODAJEMY RYBĘ

Filet z dorsza podajemy posypany czarnuszką i koperkiem, z sosem tzatziki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

523,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

523,5 kcal

🥑

Tłuszcz

25,3 g

🌾

Węglowodany

28 g

🥬

Błonnik

47,2 g

💪

Białko

47,2 g

Podobne przepisy