lamotek.pl

Sałatka z kaszą bulgur • przepis • składniki • przygotowanie

Fantastyczna propozycja lunchu do pracy lub sałatki na imprezę: pożywna i pyszna dzięki kaszy bulgur. W sezonie wykorzystaj do jej przygotowania świeżą fasolkę szparagową, a zimą użyj mrożonej. Będzie pysznie!

Sałatka z kaszą bulgur

Fantastyczna propozycja lunchu do pracy lub sałatki na imprezę: pożywna i pyszna dzięki kaszy bulgur. W sezonie wykorzystaj do jej przygotowania świeżą fasolkę szparagową, a zimą użyj mrożonej. Będzie pysznie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

musztarda - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 20 ml
pomarańcza - 1 szt.
sól - 0,33 łyżeczki
fasola szparagowa - 100 g
kasza bulgur - 100 g
pomidorki koktajlowe - 200 g
ser feta - 100 g
Szpinak Baby - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ BULGUR:
Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia.
2.GOTUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ:
Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut, aż zmięknie (powinna jednak pozostać lekko chrupiąca). Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY POMARAŃCZOWY SOS WINEGRET:
Skórkę otartą z pomarańczy, sok wyciśnięty z jej połowy, oliwę, musztardę i sól łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki sos.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
W słoikach lub szerokich szklankach układamy warstwami składniki sałatki: pomarańczowy sos winegret, ugotowaną kaszę, ugotowaną fasolkę szparagową, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, szpinak oraz pokrojony w kostkę ser feta.
Sałatka z kaszą bulgur

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ BULGUR

Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia.

2

GOTUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ

Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut, aż zmięknie (powinna jednak pozostać lekko chrupiąca). Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY POMARAŃCZOWY SOS WINEGRET

Skórkę otartą z pomarańczy, sok wyciśnięty z jej połowy, oliwę, musztardę i sól łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki sos.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

W słoikach lub szerokich szklankach układamy warstwami składniki sałatki: pomarańczowy sos winegret, ugotowaną kaszę, ugotowaną fasolkę szparagową, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, szpinak oraz pokrojony w kostkę ser feta.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

876 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

438 kcal

🥑

Tłuszcz

18,3 g

🌾

Węglowodany

56,5 g

🥬

Błonnik

16,8 g

💪

Białko

16,8 g

Podobne przepisy