lamotek.pl

Chrupiące ziemniaczki z serem i salami • przepis • składniki • przygotowanie

Uwielbiasz ziemniaki w każdej postaci? Wypróbuj przepis Kingi na pieczone ziemniaki z salami i parmezanem! Idealne na obiad lub spotkanie ze znajomymi.

Chrupiące ziemniaczki z serem i salami

Uwielbiasz ziemniaki w każdej postaci? Wypróbuj przepis Kingi na pieczone ziemniaki z salami i parmezanem! Idealne na obiad lub spotkanie ze znajomymi.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 8 szt.
parmezan tarty - 70 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
kiełbasa salami - 100 g
zioła włoskie - 5 g
szczypiorek - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i solimy. Gotujemy, aż będą miękkie.
2.ROZGNIATAMY ZIEMNIAKI:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ugotowane, odcedzone ziemniaki. Dnem szklanki lub tłuczkiem rozgniatamy każdego ziemniaka (spłaszczamy). Całość skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz mieszanką ziół włoskich.
3.PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie na ziemniaki kładziemy plastry salami i wszystko posypujemy startym parmezanem. Całość ponownie zapiekamy w piekarniku przez 10 minut, do momentu, aż ser i ziemniaki będą złote i chrupiące. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Chrupiące ziemniaczki z serem i salami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i solimy. Gotujemy, aż będą miękkie.

2

ROZGNIATAMY ZIEMNIAKI

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ugotowane, odcedzone ziemniaki. Dnem szklanki lub tłuczkiem rozgniatamy każdego ziemniaka (spłaszczamy). Całość skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz mieszanką ziół włoskich.

3

PIECZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie na ziemniaki kładziemy plastry salami i wszystko posypujemy startym parmezanem. Całość ponownie zapiekamy w piekarniku przez 10 minut, do momentu, aż ser i ziemniaki będą złote i chrupiące. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1321,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

330,4 kcal

🥑

Tłuszcz

17,8 g

🌾

Węglowodany

27,9 g

🥬

Błonnik

13,7 g

💪

Białko

13,7 g

Podobne przepisy