lamotek.pl

Roladki z kurczaka ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta to danie, które łączy w sobie delikatne i soczyste mięso z intensywnym smakiem sera feta i świeżością szpinaku. Ta pyszna kombinacja wprost rozpływa się w ustach, o ile zostanie przygotowana w poprawny sposób. Jak zrobić wyśmienite roladki drobiowe z nadzieniem szpinakowym i serem? Poznaj nasz sposób!

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta to danie, które łączy w sobie delikatne i soczyste mięso z intensywnym smakiem sera feta i świeżością szpinaku. Ta pyszna kombinacja wprost rozpływa się w ustach, o ile zostanie przygotowana w poprawny sposób. Jak zrobić wyśmienite roladki drobiowe z nadzieniem szpinakowym i serem? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pierś z kurczaka - 4 szt.
szpinak świeży - 160 g
ser feta - 100 g
bulion warzywny - 150 ml
oliwa z oliwek - 30 ml
masło - 20 g
ząbek czosnku - 2 szt.
sól - 2 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
Czosnek obierz i drobno posiekaj. Szpinak umyj i osusz na sitku, a potem poszatkuj drobno.
2.SMAŻYMY SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
Na małej patelni rozgrzej masło, a potem podsmaż na nim czosnek. Gdy zrobi się lekko rumiany, dodaj do niego szpinak i podsmażaj przez 2-3 minuty, a potem odstaw do wystygnięcia na 10-15 minut.
3.ROZBIJAMY FILETY Z KURCZAKA:
Filety starannie oczyść, a potem rozłóż na desce i rozbij je młotkiem.
4.MIESZAMY SKŁADNIKI NA FARSZ:
Do szpinaku dodaj ser feta i dokładnie wymieszaj.
5.NADZIEWAMY ROLADKI:
Na każdym kawałku kurczaka umieść nadzienie, tak aby móc później zrolować z mięsa roladki. Każdą pierś wraz z nadzieniem posól oraz popieprz.
6.ROLUJEMY ROLADKI:
Każdą pierś zawiń tak, aby nadzienie zostało zamknięte w środku. Zabezpiecz roladki drewnianym patyczkiem.
7.SMAŻYMY ROLADKI:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a potem podsmażaj na niej roladki. Każda strona powinna być podsmażana przez 3-4 minuty, aż nabierze złotego koloru.
8.PRZEKŁADAMY USMAŻONE ROLADKI:
Każdą roladkę przełóż do naczynia żaroodpornego, a potem zalej wszystko bulionem.
9.DUSIMY ROLADKI W BULIONIE:
Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. W tym czasie bulion powinien się delikatnie zredukować i zagęścić.
10.SERWUJEMY ROLADKI:
Gotowe roladki wraz z sosem przełóż na półmisek lub talerze i podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków np. ziemniaków lub ryżu.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA NADZIENIE

Czosnek obierz i drobno posiekaj. Szpinak umyj i osusz na sitku, a potem poszatkuj drobno.

2

SMAŻYMY SKŁADNIKI NA NADZIENIE

Na małej patelni rozgrzej masło, a potem podsmaż na nim czosnek. Gdy zrobi się lekko rumiany, dodaj do niego szpinak i podsmażaj przez 2-3 minuty, a potem odstaw do wystygnięcia na 10-15 minut.

3

ROZBIJAMY FILETY Z KURCZAKA

Filety starannie oczyść, a potem rozłóż na desce i rozbij je młotkiem.

4

MIESZAMY SKŁADNIKI NA FARSZ

Do szpinaku dodaj ser feta i dokładnie wymieszaj.

5

NADZIEWAMY ROLADKI

Na każdym kawałku kurczaka umieść nadzienie, tak aby móc później zrolować z mięsa roladki. Każdą pierś wraz z nadzieniem posól oraz popieprz.

6

ROLUJEMY ROLADKI

Każdą pierś zawiń tak, aby nadzienie zostało zamknięte w środku. Zabezpiecz roladki drewnianym patyczkiem.

7

SMAŻYMY ROLADKI

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a potem podsmażaj na niej roladki. Każda strona powinna być podsmażana przez 3-4 minuty, aż nabierze złotego koloru.

8

PRZEKŁADAMY USMAŻONE ROLADKI

Każdą roladkę przełóż do naczynia żaroodpornego, a potem zalej wszystko bulionem.

9

DUSIMY ROLADKI W BULIONIE

Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. W tym czasie bulion powinien się delikatnie zredukować i zagęścić.

10

SERWUJEMY ROLADKI

Gotowe roladki wraz z sosem przełóż na półmisek lub talerze i podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków np. ziemniaków lub ryżu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1421,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

355,3 kcal

🥑

Tłuszcz

16,3 g

🌾

Węglowodany

2,8 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

46,7 g

Podobne przepisy