Kruche tarty z groszkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GROSZEK ROZMRAŻAMY.
SZALOTKĘ OBIERAMY I
kroimy w drobną kostkę, mieszamy z groszkiem i lekko doprawiamy solą i pieprzem.
IGIEŁKI ROZMARYNU OBRYWAMY
i drobno siekamy.
ROZTRZEPUJEMY ZE ŚMIETANĄ,
jajkiem i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.
MASŁO ROZTAPIAMY.
ARKUSZE CIASTA FRANCUSKIEGO
rozkładamy na wilgotnym ręczniku kuchennym i kroimy na 4 kwadraty.
6 ZAGŁĘBIEŃ BLACHY
do pieczenia muffinów lekko natłuszczamy.
KWADRATY CIASTA LEKKO
smarujemy masłem i każde zagłębienie wykładamy 2 arkuszami ciasta.
WYSTAJĄCE KRAWĘDZIE CIASTA
rozkładamy i jeszcze raz smarujemy.
WYPEŁNIAMY MIESZANKĄ GROSZKU,
przykrywamy masą śmietanową i posypujemy serem.
TARTY PIECZEMY W
rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 MINUT, SMARUJĄC: w połowie czasu pieczenia jeszcze raz cienko masłem.
OSTROŻNIE WYJMUJEMY Z
foremek i podajemy lekko ostudzone.
WSKAZÓWKA
CIASTEM I: nadzieniem nie wypełniamy zagłębień w blasze obok siebie, lecz zostawiamy pomiędzy nimi jedno wolne, aby krawędzie ciasta mogły nieco wystawać i upiec się na chrupko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3917,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
652,9 kcal
Tłuszcz
42,1 g
Węglowodany
51,5 g
Błonnik
11,8 g
Białko
11,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Twisty serowe z ciasta francuskiego
Serowe twisty to przekąska idealna na imprezę. Smakuje doskonale także razem z dipami.

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!

Croissant z pesto i francuskim serem
Delikatny i chrupiący croissant podany z aromatycznym czerwonym pesto i francuskim serem pleśniowym to wspaniały pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu mogą być pyszne posiłki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.

Jajko pieczone w awokado
Pyszny sposób na udane śniadanie w zdrowym i efektownym stylu – połówki awokado zapieczone z jajkiem i posypane boczkiem.

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!

PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Kulki serowo-brokułowe
Poznaj łatwy przepis na kuleczki serowo-brokułowe. Wyjątkowa kompilacja serów – carskiego z goudą i tartego długo dojrzewającego – połączonych z brokułem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, którą możesz zaserwować rodzinie lub swoim gościom.