lamotek.pl

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem • przepis • składniki • przygotowanie

Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem

Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż basmati - 285 g
cebula - 1 szt.
cebula czerwona - 2 szt.
jajko - 2 szt.
cytryna - 4 szt.
pstrąg łososiowy swieży filet - 4 szt.
chleb wiejski - 120 g
curry - 1 łyżka
ząbek czosnku - 0,5 szt.
musztarda dijon - 2 łyżki
natka pietruszki - 20 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser ricotta - 250 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ:
blachę do pieczenia ręcznik papierowy zester tarkę rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Farsz Na desce do krojenia mieszamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i jeden posiekany ząbek czosnku .
2.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty.
3.POSIEKANY MIĄŻSZ CHLEBA:
(bez skórki) wrzucamy do miski, odstawiamy.
4.CZOSNEK I CEBULĘ:
z patelni przekładamy do miski z chlebem.
5.ZA POMOCĄ ZESTERA:
lub tarki ścinamy skórkę z 2 cytryn , następnie sok z obu cytryn dodajemy do miseczki z chlebem.
6.POŁOWĘ SKÓREK CYTRYNY:
drobno siekamy, dodajemy do miski z chlebem.
7.DO CHLEBA DODAJEMY:
2 łyżki musztardy dijon i całe opakowanie sera ricotty oraz 2 całe jaja.
8.DOPRAWIAMY PIEPRZEM I:
solą.
9.DODAJEMY1/2 PĘCZKA NATKI:
pietruszki (same listki), wcześniej posiekanego, całość mieszamy.
10.4 PSTRĄGI MYJEMY:
pod bieżącą wodą, następnie pozbawiamy ich łusek.
11.KŁADZIEMY PSTRĄGI NA:
papierowym ręczniku, następnie filetujemy (pozbawiamy ości, głowy i kręgosłupa), wycinamy też ości brzuszne.
12.PRZYCINAMY BOCZNE CZĘŚCI:
filetów.
13.PRZYGOTOWUJEMY 4 RÓWNEJ:
wielkości płaty folii aluminiowej, układamy je tak, by leżały błyszczącą stroną do góry.
14.FOLIE ZWIJAMY NA:
pół.
15.FILETY DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem z obu stron, od strony mięsa układamy farsz, zakrywamy drugą połową ryby (która też jest doprawiona).
16.NA WIERZCH KŁADZIEMY:
skórki cytryny.
17.RYBĘ ZAWIJAMY W:
folię (folia ma służyć jako kieszonka).
18.RYBĘ WKŁADAMY NA:
blachę, a następnie do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 15-20 minut.
19.POKROJONY W KOSTECZKĘ:
czosnek i pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy suchy ryż i 1 łyżkę curry, mieszamy.
20.RYŻ W GARNKU:
zalewamy 750-800 ml zimnej wody, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż odparuje cała woda.
21.2 CYTRYNY KROIMY:
na pół, wyjmujemy widoczne pestki.
22.MAŁYM NOŻEM OKRAWAMY:
część skórki z cytryny, następnie okrojoną część zwijamy w pętelkę.
23.JAK PODAWAĆ PO:
mniej więcej 15 minutach wkładamy ryż do małej miseczki, pstrągi wyciągamy z piekarnika.
24.OSTROŻNIE OTWIERAMY:
folię.
25.WYJMUJEMY RYBĘ NA:
talerz, posypujemy pietruszką, ryż wykładamy do miseczki, obok układamy kawałek cytryny.
26.PODAWAĆ NA:
gorąco.
Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ

blachę do pieczenia ręcznik papierowy zester tarkę rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Farsz Na desce do krojenia mieszamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i jeden posiekany ząbek czosnku .

2

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty.

3

POSIEKANY MIĄŻSZ CHLEBA

(bez skórki) wrzucamy do miski, odstawiamy.

4

CZOSNEK I CEBULĘ

z patelni przekładamy do miski z chlebem.

5

ZA POMOCĄ ZESTERA

lub tarki ścinamy skórkę z 2 cytryn , następnie sok z obu cytryn dodajemy do miseczki z chlebem.

6

POŁOWĘ SKÓREK CYTRYNY

drobno siekamy, dodajemy do miski z chlebem.

7

DO CHLEBA DODAJEMY

2 łyżki musztardy dijon i całe opakowanie sera ricotty oraz 2 całe jaja.

8

DOPRAWIAMY PIEPRZEM I

solą.

9

DODAJEMY1/2 PĘCZKA NATKI

pietruszki (same listki), wcześniej posiekanego, całość mieszamy.

10

4 PSTRĄGI MYJEMY

pod bieżącą wodą, następnie pozbawiamy ich łusek.

11

KŁADZIEMY PSTRĄGI NA

papierowym ręczniku, następnie filetujemy (pozbawiamy ości, głowy i kręgosłupa), wycinamy też ości brzuszne.

12

PRZYCINAMY BOCZNE CZĘŚCI

filetów.

13

PRZYGOTOWUJEMY 4 RÓWNEJ

wielkości płaty folii aluminiowej, układamy je tak, by leżały błyszczącą stroną do góry.

14

FOLIE ZWIJAMY NA

pół.

15

FILETY DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem z obu stron, od strony mięsa układamy farsz, zakrywamy drugą połową ryby (która też jest doprawiona).

16

NA WIERZCH KŁADZIEMY

skórki cytryny.

17

RYBĘ ZAWIJAMY W

folię (folia ma służyć jako kieszonka).

18

RYBĘ WKŁADAMY NA

blachę, a następnie do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 15-20 minut.

19

POKROJONY W KOSTECZKĘ

czosnek i pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy suchy ryż i 1 łyżkę curry, mieszamy.

20

RYŻ W GARNKU

zalewamy 750-800 ml zimnej wody, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż odparuje cała woda.

21

2 CYTRYNY KROIMY

na pół, wyjmujemy widoczne pestki.

22

MAŁYM NOŻEM OKRAWAMY

część skórki z cytryny, następnie okrojoną część zwijamy w pętelkę.

23

JAK PODAWAĆ PO

mniej więcej 15 minutach wkładamy ryż do małej miseczki, pstrągi wyciągamy z piekarnika.

24

OSTROŻNIE OTWIERAMY

folię.

25

WYJMUJEMY RYBĘ NA

talerz, posypujemy pietruszką, ryż wykładamy do miseczki, obok układamy kawałek cytryny.

26

PODAWAĆ NA

gorąco.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4192,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1048,1 kcal

🥑

Tłuszcz

41,1 g

🌾

Węglowodany

99,4 g

🥬

Błonnik

74 g

💪

Białko

74 g

Podobne przepisy