Risotto z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokrój i wrzuć do miseczki. Cukinię i marchewkę starannie umyj, a potem pokrój w cienkie półksiężyce. Odłóż na bok.
PODSMAŻAMY RYŻ
Na głęboką patelnię wrzuć ryż i pozwól mu się chwile podprażyć, po czym dodaj 20 ml oliwy i wymieszaj. Smaż tak długo, aż ryż stanie się szklisty.
DODAJEMY CZOSNEK I CEBULĘ
Do ryżu dodaj czosnek i cebulę. Zamieszaj i pozwól warzywom się zrumienić.
DODAJEMY WINO
Wlej wino do ryżu i zamieszaj. Gotuj tak długo, aż większość płynu odparuje.
PODSMAŻAMY RESZTĘ WARZYW
Na osobnej patelni rozgrzej 20 ml oliwy i podsmaż na niej cukinię oraz marchewkę. Przypraw odrobiną soli i pieprzu, a potem zamieszaj. Warzywa powinny smażyć się z obu stron 3-4 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W małym rondelku podgrzej bulion aż do wrzenia, a następnie chochelką zacznij dodawać go na patelnię z ryżem. Dodawaj tak porcję za porcją, cały czas mieszając. Kontynuuj ten proces, aż ryż stanie się kremowy, ale twardy w środku (al dente).
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Gdy ryż stanie się kleisty, dodaj parmezan (100 g) oraz masło. Całość dopraw resztą soli oraz pieprzu. Wymieszaj i gotuj przez 5-6 minut, cały czas mieszając. Masło z serem powinno nadać daniu kremową konsystencję.
PRZEKŁADAMY RISOTTO NA TALERZE
Gotowe risotto przełóż do głębokich talerzy i ozdób listkami tymianku oraz odrobiną startego parmezanu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1818 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
454,5 kcal
Tłuszcz
26,3 g
Węglowodany
36,9 g
Błonnik
3,5 g
Białko
12,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lekka sałatka z brązowym ryżem
Lekka sałatka, która pasuje na każdą okazję? Znamy taką! Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański lunchbox do pracy
Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!

Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!

Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
Szpinak i bataty to doskonałe połączenie, które świetnie sprawdzi się w tarcie. Koniecznie wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.

Zielone warzywa z dipem romesco
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!

Potrawka z perliczki z podgrzybkami
Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.