lamotek.pl

Risotto z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów

Risotto z warzywami

zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ryż arborio - 250 g
bulion warzywny - 80 ml
wino białe, wytrawne - 120 ml
parmezan tarty - 120 g
cukinia - 1 szt.
marchew - 2 szt.
pomidory suszone w oleju - 80 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 40 ml
masło - 40 g
sól - 2,5 g
pieprz czarny - 1 g
tymianek świeży - 2 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokrój i wrzuć do miseczki. Cukinię i marchewkę starannie umyj, a potem pokrój w cienkie półksiężyce. Odłóż na bok.
2.PODSMAŻAMY RYŻ:
Na głęboką patelnię wrzuć ryż i pozwól mu się chwile podprażyć, po czym dodaj 20 ml oliwy i wymieszaj. Smaż tak długo, aż ryż stanie się szklisty.
3.DODAJEMY CZOSNEK I CEBULĘ:
Do ryżu dodaj czosnek i cebulę. Zamieszaj i pozwól warzywom się zrumienić.
4.DODAJEMY WINO:
Wlej wino do ryżu i zamieszaj. Gotuj tak długo, aż większość płynu odparuje.
5.PODSMAŻAMY RESZTĘ WARZYW:
Na osobnej patelni rozgrzej 20 ml oliwy i podsmaż na niej cukinię oraz marchewkę. Przypraw odrobiną soli i pieprzu, a potem zamieszaj. Warzywa powinny smażyć się z obu stron 3-4 minuty.
6.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
W małym rondelku podgrzej bulion aż do wrzenia, a następnie chochelką zacznij dodawać go na patelnię z ryżem. Dodawaj tak porcję za porcją, cały czas mieszając. Kontynuuj ten proces, aż ryż stanie się kremowy, ale twardy w środku (al dente).
7.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Gdy ryż stanie się kleisty, dodaj parmezan (100 g) oraz masło. Całość dopraw resztą soli oraz pieprzu. Wymieszaj i gotuj przez 5-6 minut, cały czas mieszając. Masło z serem powinno nadać daniu kremową konsystencję.
8.PRZEKŁADAMY RISOTTO NA TALERZE:
Gotowe risotto przełóż do głębokich talerzy i ozdób listkami tymianku oraz odrobiną startego parmezanu.
Risotto z warzywami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokrój i wrzuć do miseczki. Cukinię i marchewkę starannie umyj, a potem pokrój w cienkie półksiężyce. Odłóż na bok.

2

PODSMAŻAMY RYŻ

Na głęboką patelnię wrzuć ryż i pozwól mu się chwile podprażyć, po czym dodaj 20 ml oliwy i wymieszaj. Smaż tak długo, aż ryż stanie się szklisty.

3

DODAJEMY CZOSNEK I CEBULĘ

Do ryżu dodaj czosnek i cebulę. Zamieszaj i pozwól warzywom się zrumienić.

4

DODAJEMY WINO

Wlej wino do ryżu i zamieszaj. Gotuj tak długo, aż większość płynu odparuje.

5

PODSMAŻAMY RESZTĘ WARZYW

Na osobnej patelni rozgrzej 20 ml oliwy i podsmaż na niej cukinię oraz marchewkę. Przypraw odrobiną soli i pieprzu, a potem zamieszaj. Warzywa powinny smażyć się z obu stron 3-4 minuty.

6

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W małym rondelku podgrzej bulion aż do wrzenia, a następnie chochelką zacznij dodawać go na patelnię z ryżem. Dodawaj tak porcję za porcją, cały czas mieszając. Kontynuuj ten proces, aż ryż stanie się kremowy, ale twardy w środku (al dente).

7

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Gdy ryż stanie się kleisty, dodaj parmezan (100 g) oraz masło. Całość dopraw resztą soli oraz pieprzu. Wymieszaj i gotuj przez 5-6 minut, cały czas mieszając. Masło z serem powinno nadać daniu kremową konsystencję.

8

PRZEKŁADAMY RISOTTO NA TALERZE

Gotowe risotto przełóż do głębokich talerzy i ozdób listkami tymianku oraz odrobiną startego parmezanu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1818 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

454,5 kcal

🥑

Tłuszcz

26,3 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

3,5 g

💪

Białko

12,7 g

Podobne przepisy