lamotek.pl

Cytrynowiec • przepis • składniki • przygotowanie

Cytrynowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Delikatny biszkopt w połączeniu z aksamitną masą budyniową i orzeźwiającą pianką cytrynową tworzy harmonijny smak, któremu trudno się oprzeć. Przygotuj to bajecznie pyszne ciasto wraz z nami!

Cytrynowiec

Cytrynowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Delikatny biszkopt w połączeniu z aksamitną masą budyniową i orzeźwiającą pianką cytrynową tworzy harmonijny smak, któremu trudno się oprzeć. Przygotuj to bajecznie pyszne ciasto wraz z nami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
trudny

Składniki

mąka pszenna - 80 g
mąka ziemniaczana - 40 g
jajko - 3 szt.
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
bułka tarta - 1 łyżka
margaryna - 1 łyżka
cukier - 180 g
budyń śmietankowy - 80 g
masło - 180 g
śmietana 36% - 550 ml
galaretka cytrynowa - 90 g
herbatniki - 90 g
cytryna - 0,5 szt.
woda - 80 ml
cukier puder - 1 płaska łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przelewamy do kubka, a białka do miski. Ubijamy je na sztywną pianę na wysokich obrotach, a gdy zacznie nieco gęstnieć, dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając.
2.DODAJEMY ŻÓŁTKA:
Do miksowanego białka dodajemy powoli żółtko. Gdy piana zrobi się puszysta, odkładamy mikser.
3.MIESZAMY ZE SOBĄ MĄKI:
W miseczce mieszamy ze sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia. Przesiewamy je przez sito i wsypujemy do miski z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie szpatułką, aż do połączenia składników.
4.DODAJEMY WODĘ:
Dodajemy wodę do masy i delikatnie mieszamy.
5.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY:
Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą, a potem przelewamy do niej ciasto.
6.PIECZEMY BISZKOPT:
Formę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut, aż ciasto podrośnie i stanie się rumiane. Pozostawiamy je w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 10 minut, a potem wyciągamy z pieca i studzimy.
7.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go. Wlewamy do rondelka. Dodajemy ½ porcji wody oraz cukier i gotujemy.
8.MIESZAMY BUDYNIE:
Do kubka wlewamy resztę wody i mieszamy z budyniem.
9.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Rozmieszane budynie dodajemy do bazy i energicznie mieszając, podgrzewamy całość. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje i zostawiamy do przestygnięcia.
10.UCIERAMY MASŁO:
Miskę od ciasta myjemy i osuszamy. Myjemy także końcówki od miksera. Do miski dodajemy masło i miksujemy je, by uzyskać puszystą masę.
11.DODAJEMY BUDYŃ:
Do ubitego masła dodajemy powoli zimny budyń i miksujemy, aż wszystko się połączy.
12.PRZYRZĄDZAMY PONCZ:
Do mniejszej miski wyciskamy sok z cytryny przez sito, a potem dodajemy wodę i cukier.
13.NASĄCZAMY BISZKOPT:
Gotowym ponczem delikatnie nasączamy biszkopt.
14.NAKŁADAMY MASĘ BUDYNIOWĄ:
Przestudzoną masę budyniową nakładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wkładamy formę do lodówki na co najmniej 20 minut.
15.ROZPUSZCZAMY GALARETKĘ:
Kubek myjemy i osuszamy. Gotujemy wodę i wlewamy wrzątek do kubka, a potem rozpuszczamy w nim galaretkę i studzimy ją delikatnie.
16.UBIJAMY ŚMIETANĘ:
W umytej i suchej misce ubijamy śmietanę na sztywno na wysokich obrotach, a pod koniec ubijania zmniejszamy obroty i dodajemy cukier puder.
17.DODAJEMY GALARETKI:
Do zmiksowanej z cukrem pudrem śmietany dodajemy powoli galaretkę i miksujemy tylko do połączenia składników.
18.PRZEKŁADAMY PIANKĘ NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
Wyciągamy z lodówki formę i przekładamy piankową masę na masę budyniową.
19.UKŁADAMY HERBATNIKI:
Na piance układamy herbatniki. Myjemy obie miski i osuszamy je.
20.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sito, a potem wlewamy do mniejszej miski. Dodajemy cukier puder i wodę i mieszamy. Masa powinna być dość gęsta, by móc ją rozsmarować na herbatnikach.
21.SMARUJEMY HERBATNIKI LUKREM:
Przekładamy lukier na herbatniki i rozsmarowujemy go.
22.WKŁADAMY CIASTO DO LODÓWKI:
Formę z ciastem wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej 5 godzin. Gdy herbatniki zmiękną, a pianka stężeje, ciasto jest gotowe do spożycia.
Cytrynowiec

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przelewamy do kubka, a białka do miski. Ubijamy je na sztywną pianę na wysokich obrotach, a gdy zacznie nieco gęstnieć, dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając.

2

DODAJEMY ŻÓŁTKA

Do miksowanego białka dodajemy powoli żółtko. Gdy piana zrobi się puszysta, odkładamy mikser.

3

MIESZAMY ZE SOBĄ MĄKI

W miseczce mieszamy ze sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia. Przesiewamy je przez sito i wsypujemy do miski z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie szpatułką, aż do połączenia składników.

4

DODAJEMY WODĘ

Dodajemy wodę do masy i delikatnie mieszamy.

5

PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą, a potem przelewamy do niej ciasto.

6

PIECZEMY BISZKOPT

Formę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut, aż ciasto podrośnie i stanie się rumiane. Pozostawiamy je w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 10 minut, a potem wyciągamy z pieca i studzimy.

7

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go. Wlewamy do rondelka. Dodajemy ½ porcji wody oraz cukier i gotujemy.

8

MIESZAMY BUDYNIE

Do kubka wlewamy resztę wody i mieszamy z budyniem.

9

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Rozmieszane budynie dodajemy do bazy i energicznie mieszając, podgrzewamy całość. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje i zostawiamy do przestygnięcia.

10

UCIERAMY MASŁO

Miskę od ciasta myjemy i osuszamy. Myjemy także końcówki od miksera. Do miski dodajemy masło i miksujemy je, by uzyskać puszystą masę.

11

DODAJEMY BUDYŃ

Do ubitego masła dodajemy powoli zimny budyń i miksujemy, aż wszystko się połączy.

12

PRZYRZĄDZAMY PONCZ

Do mniejszej miski wyciskamy sok z cytryny przez sito, a potem dodajemy wodę i cukier.

13

NASĄCZAMY BISZKOPT

Gotowym ponczem delikatnie nasączamy biszkopt.

14

NAKŁADAMY MASĘ BUDYNIOWĄ

Przestudzoną masę budyniową nakładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wkładamy formę do lodówki na co najmniej 20 minut.

15

ROZPUSZCZAMY GALARETKĘ

Kubek myjemy i osuszamy. Gotujemy wodę i wlewamy wrzątek do kubka, a potem rozpuszczamy w nim galaretkę i studzimy ją delikatnie.

16

UBIJAMY ŚMIETANĘ

W umytej i suchej misce ubijamy śmietanę na sztywno na wysokich obrotach, a pod koniec ubijania zmniejszamy obroty i dodajemy cukier puder.

17

DODAJEMY GALARETKI

Do zmiksowanej z cukrem pudrem śmietany dodajemy powoli galaretkę i miksujemy tylko do połączenia składników.

18

PRZEKŁADAMY PIANKĘ NA MASĘ BUDYNIOWĄ

Wyciągamy z lodówki formę i przekładamy piankową masę na masę budyniową.

19

UKŁADAMY HERBATNIKI

Na piance układamy herbatniki. Myjemy obie miski i osuszamy je.

20

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sito, a potem wlewamy do mniejszej miski. Dodajemy cukier puder i wodę i mieszamy. Masa powinna być dość gęsta, by móc ją rozsmarować na herbatnikach.

21

SMARUJEMY HERBATNIKI LUKREM

Przekładamy lukier na herbatniki i rozsmarowujemy go.

22

WKŁADAMY CIASTO DO LODÓWKI

Formę z ciastem wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej 5 godzin. Gdy herbatniki zmiękną, a pianka stężeje, ciasto jest gotowe do spożycia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5670,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

283,5 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

34,1 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

2,7 g

Podobne przepisy