lamotek.pl

Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowe i aromatyczne risotto z jednym najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych – bobem. To pomysł na pyszny obiad, który dzięki dodatkowi cytryny i wędzonego kurczaka tylko zyskuje na smaku.

Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem

Kremowe i aromatyczne risotto z jednym najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych – bobem. To pomysł na pyszny obiad, który dzięki dodatkowi cytryny i wędzonego kurczaka tylko zyskuje na smaku.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

bób - 300 g
woda - 500 ml
parmezan - 50 g
szpinak świeży - 1 garść
kurczak wędzona pierś - 200 g
cytryna - 0,5 szt.
śmietana 18% - 75 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 30 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ryż arborio - 200 g
wino białe - 80 ml
bulion drobiowy - 600 ml
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BÓB:
Do pojemnika miksującego wlewamy 500 ml wody. Bób umieszczamy w koszyczku do gotowania na parze i gotujemy, wykorzystując program„gotowanie na parze” / czas: 10 minut, a następnie go studzimy i obieramy.
2.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE DODATKI:
Parmezan przekładamy do suchego pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 9. Szpinak siekamy, a wędzony filet z kurczaka kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny.
3.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę kroimy w ćwiartki i przekładamy ją wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Warzywa rozdrabniamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Następnie do czosnku i cebuli dodajemy masło i oliwę. Całość podsmażamy, z wyjętą miarką, używając programu„przypiekanie” / czas: 3 minuty / temperatura: 120°C / obroty: 1.
4.PODSMAŻAMY RYŻ:
Do warzyw dodajemy ryż i smażymy go, bez miarki, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 1 minuta / temperatura: 100°C / obroty w lewo.
5.GOTUJEMY RISOTTO:
Do podsmażonego ryżu wlewamy białe wino i gotujemy całość, bez miarki, używając programu„własne ustawienia” / czas: 2 minuty / temperatura: 100°C / obroty w lewo. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy gorący bulion oraz pieprz i sól do smaku i gotujemy, nadal bez miarki, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 2 minuty / temperatura: 100°C / obroty w lewo.
6.ŁĄCZYMY RISOTTO Z DODATKAMI:
Do risotta dodajemy ugotowany i obrany bób, kawałki kurczaka, posiekany szpinak, sok i skórkę z cytryny, parmezan oraz śmietanę. Całość delikatnie mieszamy w pojemniku miksującym za pomocą kopystki i przykrywamy na ok. 3-5 minut, aby risotto nabrało kremowości.
7.PODAJEMY RISOTTO:
Risotto przekładamy na talerze i podajemy z koperkiem oraz oprószone dodatkową porcją parmezanu.
Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BÓB

Do pojemnika miksującego wlewamy 500 ml wody. Bób umieszczamy w koszyczku do gotowania na parze i gotujemy, wykorzystując program„gotowanie na parze” / czas: 10 minut, a następnie go studzimy i obieramy.

2

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE DODATKI

Parmezan przekładamy do suchego pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 9. Szpinak siekamy, a wędzony filet z kurczaka kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny.

3

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę kroimy w ćwiartki i przekładamy ją wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Warzywa rozdrabniamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Następnie do czosnku i cebuli dodajemy masło i oliwę. Całość podsmażamy, z wyjętą miarką, używając programu„przypiekanie” / czas: 3 minuty / temperatura: 120°C / obroty: 1.

4

PODSMAŻAMY RYŻ

Do warzyw dodajemy ryż i smażymy go, bez miarki, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 1 minuta / temperatura: 100°C / obroty w lewo.

5

GOTUJEMY RISOTTO

Do podsmażonego ryżu wlewamy białe wino i gotujemy całość, bez miarki, używając programu„własne ustawienia” / czas: 2 minuty / temperatura: 100°C / obroty w lewo. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy gorący bulion oraz pieprz i sól do smaku i gotujemy, nadal bez miarki, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 2 minuty / temperatura: 100°C / obroty w lewo.

6

ŁĄCZYMY RISOTTO Z DODATKAMI

Do risotta dodajemy ugotowany i obrany bób, kawałki kurczaka, posiekany szpinak, sok i skórkę z cytryny, parmezan oraz śmietanę. Całość delikatnie mieszamy w pojemniku miksującym za pomocą kopystki i przykrywamy na ok. 3-5 minut, aby risotto nabrało kremowości.

7

PODAJEMY RISOTTO

Risotto przekładamy na talerze i podajemy z koperkiem oraz oprószone dodatkową porcją parmezanu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2498,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

832,9 kcal

🥑

Tłuszcz

24,7 g

🌾

Węglowodany

90,4 g

🥬

Błonnik

26,5 g

💪

Białko

60 g

Podobne przepisy