Risotto z cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno pokrój. Cukinię pokrój, np. we wstążki (możesz użyć do tego obieraczki do warzyw) lub cienkie plasterki. Natkę posiekaj i odłóż na bok. Zetrzyj parmezan.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO RISOTTO
W dużym garnku podgrzej bulion, tak aby był ciepły przez cały czas gotowania risotto. Następnie w rondelku rozgrzej oliwę i rozpuść 15 g masła.
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż warzywa, aż się zeszklą.
DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI
Do warzyw dodaj ryż, a następnie podsmażaj go przez kilka minut, mieszając. Pozwól, aby ryż stał się lekko przezroczysty, a następnie dolej do niego wino i gotuj, aż się zredukuje.
DODAJEMY BULION
Do rondelka wlej 200 ml bulionu i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż bulion się wchłonie. Dodaj kolejne 200 ml bulionu i ponownie wymieszaj. Czynności te powtarzaj, aż ryż stanie się miękki. Zazwyczaj trwa to ok. 20 minut.
PODSMAŻAMY CUKINIĘ
Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cukinię. Całość dopraw solą i pieprzem.
MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Gdy ryż będzie miękki, a cukinia odpowiednio wysmażone, dodaj je do risotta wraz z pozostałą częścią masła oraz parmezanem. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez 1-2 minuty.
NAKŁADAMY RISOTTO
Gotowe, kremowe risotto przełóż do głębokich talerzy i podawaj z posiekaną drobno natką pietruszki. Możesz także posypać wierzch parmezanem lub innym długo dojrzewającym serem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1486,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
247,8 kcal
Tłuszcz
12,2 g
Węglowodany
24,3 g
Błonnik
2,1 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!

Słodka pizza owocowa
Skoro Paweł Małecki przygotował pizzę, to musi być ona słodka! Chrupiące ciasto z bitą śmietaną i owocami wygląda jak pizza, a smakuje jak owocowa tarta!

Dynia faszerowana komosą ryżową
Dynia kocha faszerowanie i pieczenie! Wypełnij ją wspaniałym farszem na bazie komosy ryżowej, szpinaku, orzechów i pomidorów, który zaskakuje delikatną pomarańczową nutą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!

Mango sticky rice
Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
Nie wiesz, czym jest tourte? Z tego przepisu dowiesz się, jak smakuje klasyczne francuskie danie!

Ogórki w occie
Ogórki w occie, znane również jako ogórki konserwowe, to klasyczny przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Ta tradycyjna metoda konserwacji warzyw pozwala na zachowanie ich świeżości oraz chrupkości, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Jak zrobić pyszne ogórki w occie? Sprawdź nasz przepis!