lamotek.pl

Minipizza z kabanosami • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!

Minipizza z kabanosami

Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

papryka czerwona - 1 szt.
mozzarella - 2 szt.
pieczarka - 200 g
kabanos - 200 g
bazylia świeża - 5 g
pieprz biały - 1 szczypta
cebula dymka - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
drożdże suszone - 7 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oregano suszone - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
woda - 300 ml
mąka pszenna - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, cukier, sól oraz roztarte w dłoniach oregano. Wszystkie suche składniki mieszamy. Dodajemy 300 ml ciepłej wody, mieszamy. Wyrabiamy gładkie ciasto, cały czas podsypując mąką. Gdy ciasto jest wyrobione, gładkie i jednolite w środku, dodajemy 3 łyżki oliwy i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
2.PODSMAŻAMY CZOSNEK, CHILI I DYMKĘ:
Dymkę kroimy w drobną kostkę, czosnek i chili siekamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i wrzucamy składniki. Dodajemy kilka porwanych listków bazylii. Mieszamy. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i cukrem. Dolewamy odrobinę wody oraz oliwy. Sos gotujemy ok. 15-20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
3.BLASZKI WYKŁADAMY CIASTEM:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką. Ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na porcje. Obtaczamy w mące i rozwałkowujemy cienko do wymiaru formy. Przekładamy do formy i wyrównujemy, skrapiamy oliwą i nakładamy sos pomidorowy, a następnie warzywa z kabanosami. Blaszane formy układamy na gazie i podgrzewamy. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230°C i pieczemy 15-20 minut.
Minipizza z kabanosami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, cukier, sól oraz roztarte w dłoniach oregano. Wszystkie suche składniki mieszamy. Dodajemy 300 ml ciepłej wody, mieszamy. Wyrabiamy gładkie ciasto, cały czas podsypując mąką. Gdy ciasto jest wyrobione, gładkie i jednolite w środku, dodajemy 3 łyżki oliwy i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

2

PODSMAŻAMY CZOSNEK, CHILI I DYMKĘ

Dymkę kroimy w drobną kostkę, czosnek i chili siekamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i wrzucamy składniki. Dodajemy kilka porwanych listków bazylii. Mieszamy. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i cukrem. Dolewamy odrobinę wody oraz oliwy. Sos gotujemy ok. 15-20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

3

BLASZKI WYKŁADAMY CIASTEM

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką. Ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na porcje. Obtaczamy w mące i rozwałkowujemy cienko do wymiaru formy. Przekładamy do formy i wyrównujemy, skrapiamy oliwą i nakładamy sos pomidorowy, a następnie warzywa z kabanosami. Blaszane formy układamy na gazie i podgrzewamy. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230°C i pieczemy 15-20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3546 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

591 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

74,3 g

🥬

Błonnik

25,3 g

💪

Białko

25,3 g

Podobne przepisy

Minipizza z kabanosami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl