Pyzy z mięsem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyzy z mięsem to klasyk w polskiej kuchni! Te miękkie kluski wypełnione soczystym, dobrze przyprawionym mięsem są idealnym pomysłem na sycący obiad. Przygotowanie pyz wymaga nieco czasu i precyzji, ale ich smak z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek. Odkryj wraz z nami, jak przyrządzić pyszne pyzy z mięsem!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywo podsmażamy na rozgrzanej porcji smalcu.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej resztę składników — przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż mięso nabierze rumianego koloru. Gdy będzie gotowe, odkładamy patelnię na bok.
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Obieramy i myjemy ziemniaki, a potem jedną połowę wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy ziemniaki wraz z solą aż do miękkości. Ziemniaki studzimy. Drugą część ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a potem odciskamy z nadmiaru płynu przez czystą ściereczkę.
PRZEPUSZCZAMY ZIEMNIAKI PRZEZ PRASKĘ
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PYZY
Na blacie podsypanym delikatnie mąką ziemniaczaną układamy ziemniaki (zarówno te ugotowane, jak i surowe), a potem wbijamy do nich jajko i formujemy z nich kulę. Delikatnie ją spłaszczamy, a potem dzielimy na cztery części.
ZAGNIATAMY CIASTO
Odkładamy jedną z części na bok, a zamiast niej dodajemy na blat dodatkową porcję mąki. Delikatnie zagarniamy ją do ciasta. Potem dodajemy jajko, sól oraz odłożoną na bok część ziemniaczanej masy i zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka porcji (ok. 3-4).
FORMUJEMY PYZY
Każdą porcję ciasta rolujemy w wałek, a potem kroimy każdy z nich na kawałki. Następnie każdy z kawałków delikatnie spłaszczamy na placuszek. Na środku ciasta układamy nadzienie, a następnie lepimy okrągłe pyzy.
GOTUJEMY PYZY
W garnku zagotowujemy wrzątek i delikatnie go solimy. Do wrzącej wody wrzucamy kolejno pyzy. Gotujemy przez 4 minuty (powinny wypłynąć na wierzch), a potem wyławiamy i wykładamy na półmisek. Serwujemy z ulubionymi dodatkami np. okrasą z usmażonej na złoto na maśle cebuli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2994,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
748,6 kcal
Tłuszcz
24,1 g
Węglowodany
102,6 g
Błonnik
4 g
Białko
28,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.

Waniliowa babka ucierana
Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Ciastka owsiane z bananem
Owsiane ciasteczka z bananem smaczna alternatywa dla tradycyjnych słodkich przekąsek. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także pełne sycących składników, dzięki czemu stanowią idealny wybór na szybkie śniadanie czy popołudniową przekąskę. Odkryjcie, jak prosto można stworzyć pyszne i pożywne ciasteczka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!

Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!

Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
Niebanalny pomysł na kurczaka. Wspaniały aromat orzechów i oryginalny sos sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.
🔥 O podobnym poziomie trudności

2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!

Lizaki bezowe
Bardzo efektowne lizaki bezowe mogą być słodką przekąską lub dekoracją tortu. Idealne na kinderbale, urodziny oraz imprezy w gronie młodszych i starszych łasuchów. Spróbuj!

Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!