lamotek.pl

Ciasto lion • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto lion to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który łączy w sobie wyrazisty smak kajmaku, delikatną śmietankę i moc orzechów. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają czegoś więcej niż tradycyjne ciasto. Chcesz zachwycić gości nietuzinkowym ciastem bez pieczenia? Przygotuj ciasto lion według naszego przepisu!

Ciasto lion

Ciasto lion to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który łączy w sobie wyrazisty smak kajmaku, delikatną śmietankę i moc orzechów. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają czegoś więcej niż tradycyjne ciasto. Chcesz zachwycić gości nietuzinkowym ciastem bez pieczenia? Przygotuj ciasto lion według naszego przepisu!

Czas przygotowania
375 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

ser mascarpone - 250 g
cukier puder - 30 g
żelatyna - 2 łyżki
orzech włoski - 60 g
orzechy ziemne solone - 60 g
ryż preparowany - 50 g
masa kajmakowa - 500 g
woda - 350 ml
czekolada biała - 80 g
czekolada mleczna - 60 g
śmietanka 36% - 4 łyżki
orzechy ziemne - 200 g
herbatniki - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.UKŁADAMY HERBATNIKI:
Na spodzie formy układamy herbatniki tak, aby pokryły całą jej powierzchnię. Jeśli trzeba, lekko je docinamy.
2.PODGRZEWAMY LEKKO KAJMAK:
Wkładamy puszkę do rondelka i zalewamy wodą. Ustawiamy na kuchence i lekko podgrzewamy, aby kajmak się rozpuścił.
3.MIESZAMY ORZECHY Z KAJMAKIEM:
Otwieramy puszkę z kajmakiem i przekładamy go do miski. Orzechy siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy ryż preparowany i wszystko ze sobą mieszamy silikonową szpatułką.
4.WYKŁADAMY MASĘ NA HERBATNIKI:
Gotową masę kajmakową wykładamy na herbatniki i wyrównujemy, a potem układamy kolejną warstwę herbatników na wierzchu. Formę wsuwamy do lodówki na ok. 30 minut.
5.PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ:
Do kubka wlewamy wodę i dodajemy żelatynę. Mieszamy i zostawiamy do napęcznienia.
6.UBIJAMY ŚMIETANĘ Z MASCARPONE:
Ubijamy śmietankę i mascarpone na sztywno, a w trakcie ubijania dodajemy powoli cukier puder. Miksujemy całość, starając się nie przebić śmietany, by się nie zważyła.
7.DODAJEMY ŻELATYNĘ DO MASY ŚMIETANKOWEJ:
Hartujemy żelatynę 2-3 łyżkami masy śmietankowej, mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do kremu i miksujemy na niskich obrotach.
8.PRZEKŁADAMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
Wyciągamy formę z lodówki. Gotowy krem śmietanowy przekładamy na warstwę herbatników i wyrównujemy go. Wkładamy formę z powrotem do lodówki na 25 minut.
9.OZDABIAMY CIASTO:
Do rondelka wlewamy śmietankę i ustawiamy go na kuchence. Podgrzewamy, aby śmietanka stała się gorąca, zdejmujemy rondelek z kuchenki i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia. W międzyczasie siekamy orzechy. Wystudzoną czekoladą ozdabiamy wierzch ciasta, wyrównując go silikonową szpatułką, a potem posypujemy go obficie orzechami, by przykryły wierzch. Całość wkładamy do lodówki na 20 minut i gotowe!
Ciasto lion

Czas przygotowania

375 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UKŁADAMY HERBATNIKI

Na spodzie formy układamy herbatniki tak, aby pokryły całą jej powierzchnię. Jeśli trzeba, lekko je docinamy.

2

PODGRZEWAMY LEKKO KAJMAK

Wkładamy puszkę do rondelka i zalewamy wodą. Ustawiamy na kuchence i lekko podgrzewamy, aby kajmak się rozpuścił.

3

MIESZAMY ORZECHY Z KAJMAKIEM

Otwieramy puszkę z kajmakiem i przekładamy go do miski. Orzechy siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy ryż preparowany i wszystko ze sobą mieszamy silikonową szpatułką.

4

WYKŁADAMY MASĘ NA HERBATNIKI

Gotową masę kajmakową wykładamy na herbatniki i wyrównujemy, a potem układamy kolejną warstwę herbatników na wierzchu. Formę wsuwamy do lodówki na ok. 30 minut.

5

PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ

Do kubka wlewamy wodę i dodajemy żelatynę. Mieszamy i zostawiamy do napęcznienia.

6

UBIJAMY ŚMIETANĘ Z MASCARPONE

Ubijamy śmietankę i mascarpone na sztywno, a w trakcie ubijania dodajemy powoli cukier puder. Miksujemy całość, starając się nie przebić śmietany, by się nie zważyła.

7

DODAJEMY ŻELATYNĘ DO MASY ŚMIETANKOWEJ

Hartujemy żelatynę 2-3 łyżkami masy śmietankowej, mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do kremu i miksujemy na niskich obrotach.

8

PRZEKŁADAMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ

Wyciągamy formę z lodówki. Gotowy krem śmietanowy przekładamy na warstwę herbatników i wyrównujemy go. Wkładamy formę z powrotem do lodówki na 25 minut.

9

OZDABIAMY CIASTO

Do rondelka wlewamy śmietankę i ustawiamy go na kuchence. Podgrzewamy, aby śmietanka stała się gorąca, zdejmujemy rondelek z kuchenki i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia. W międzyczasie siekamy orzechy. Wystudzoną czekoladą ozdabiamy wierzch ciasta, wyrównując go silikonową szpatułką, a potem posypujemy go obficie orzechami, by przykryły wierzch. Całość wkładamy do lodówki na 20 minut i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6202,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1240,4 kcal

🥑

Tłuszcz

71,2 g

🌾

Węglowodany

120,9 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

34,3 g

Podobne przepisy

Ciasto lion - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl