lamotek.pl

Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.

Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem

Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomarańcza - 6 szt.
rozmaryn świeży - 32 g
sól - 1 szczypta
perliczka udko - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE NA DNIE:
naczynia do pieczenia układamy rozmaryn i perliczkę.
2.PRZYPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem i nacieramy mięso odrobiną oliwy z oliwek.
3.3 POMARAŃCZE MYJEMY:
i kroimy w plastry.
4.CEBULĘ KROIMY W:
ósemki i układamy wokół perliczki.
5.Z 3 POZOSTAŁYCH:
pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do naczynia z mięsem.
6.PIECZEMY PRZEZ 50:
minut w temperaturze 200 stopni, podlewając od czasu do czasu sokiem zebranym z dna naczynia.
7.GDY PERLICZKA BĘDZIE:
mocno zrumieniona, wyjmujemy mięso z piekarnika i przekładamy na talerze.
Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE NA DNIE

naczynia do pieczenia układamy rozmaryn i perliczkę.

2

PRZYPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem i nacieramy mięso odrobiną oliwy z oliwek.

3

3 POMARAŃCZE MYJEMY

i kroimy w plastry.

4

CEBULĘ KROIMY W

ósemki i układamy wokół perliczki.

5

Z 3 POZOSTAŁYCH

pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do naczynia z mięsem.

6

PIECZEMY PRZEZ 50

minut w temperaturze 200 stopni, podlewając od czasu do czasu sokiem zebranym z dna naczynia.

7

GDY PERLICZKA BĘDZIE

mocno zrumieniona, wyjmujemy mięso z piekarnika i przekładamy na talerze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1591,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

265,3 kcal

🥑

Tłuszcz

6,1 g

🌾

Węglowodany

27,8 g

🥬

Błonnik

26,2 g

💪

Białko

26,2 g

Podobne przepisy