lamotek.pl

Puszyste ciasto z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie

Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Puszyste ciasto z borówkami

Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Czas przygotowania
200 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
żółtka jaj - 6 szt.
borówki - 500 g
kakao - 25 g
mąka pszenna - 300 g
sól - 1 szczypta
białko jaja kurzego - 6 szt.
budyń waniliowy - 120 g
cukier - 180 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 100 g
sok z limonki - 10 ml
cukier puder - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.KRUCHE CIASTO DO:
miski przesiewamy mąkę, 4 łyżki cukru pudru i proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone w kostkę.
2.CIASTO ZAGNIATAMY, STOPNIOWO:
dodając żółtka.
3.NA KONIEC DODAJEMY:
szczyptę soli.
4.CIASTA NIE WYRABIAMY:
zbyt długo.
5.CIASTO DZIELIMY NA:
dwie części w proporcji 3/4 i 1/4.
6.DO WIĘKSZEJ CZĘŚCI:
dodajemy kakao, zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą.
7.MNIEJSZĄ CZĘŚĆ CIASTA:
również zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą.
8.OBIE CZĘŚCI WKŁADAMY:
do zamrażalnika na 1,5 - 2 godziny.
9.BLASZKĘ O ŚREDNICY:
30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
10.ZMROŻONE CIASTO KAKAOWE:
ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki do pieczenia, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią.
11.PIECZEMY TEMPERATURZE 180:
stopni C (termoobieg) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) przez około 18 minut.
12.PODPIECZONY SPÓD:
studzimy.
13.LEKKA PIANKA WANILIOWA:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło, nie może być gorące w momencie użycia.
14.BIAŁKA UBIJAMY NA:
sztywną pianę.
15.W TRAKCIE UBIJANIA:
stopniowo dodajemy połowę ilości cukru, a na koniec wlewamy sok z limonki .
16.ZMNIEJSZAMY OBROTY:
miksera.
17.DODAJEMY DRUGĄ POŁOWĘ:
cukru wcześniej wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym.
18.GDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
się połączą, wyłączamy mikser, dodajemy roztopione masło i mieszamy trzepaczką.
19.TAK PRZYGOTOWANĄ PIANĘ:
wylewamy równomiernie na upieczony spód i posypujemy umytymi i osuszonymi borówkami .
20.NA WIERZCH ŚCIERAMY:
na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta (bez dodatku kakao).
21.CIASTO WSTAWIAMY DO:
piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) na 50-55 minut.
22.PO UPIECZENIU PLACEK:
dekorujemy cukrem pudrem.
Puszyste ciasto z borówkami

Czas przygotowania

200 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KRUCHE CIASTO DO

miski przesiewamy mąkę, 4 łyżki cukru pudru i proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone w kostkę.

2

CIASTO ZAGNIATAMY, STOPNIOWO

dodając żółtka.

3

NA KONIEC DODAJEMY

szczyptę soli.

4

CIASTA NIE WYRABIAMY

zbyt długo.

5

CIASTO DZIELIMY NA

dwie części w proporcji 3/4 i 1/4.

6

DO WIĘKSZEJ CZĘŚCI

dodajemy kakao, zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą.

7

MNIEJSZĄ CZĘŚĆ CIASTA

również zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą.

8

OBIE CZĘŚCI WKŁADAMY

do zamrażalnika na 1,5 - 2 godziny.

9

BLASZKĘ O ŚREDNICY

30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

10

ZMROŻONE CIASTO KAKAOWE

ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki do pieczenia, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią.

11

PIECZEMY TEMPERATURZE 180

stopni C (termoobieg) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) przez około 18 minut.

12

PODPIECZONY SPÓD

studzimy.

13

LEKKA PIANKA WANILIOWA

Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło, nie może być gorące w momencie użycia.

14

BIAŁKA UBIJAMY NA

sztywną pianę.

15

W TRAKCIE UBIJANIA

stopniowo dodajemy połowę ilości cukru, a na koniec wlewamy sok z limonki .

16

ZMNIEJSZAMY OBROTY

miksera.

17

DODAJEMY DRUGĄ POŁOWĘ

cukru wcześniej wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym.

18

GDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

się połączą, wyłączamy mikser, dodajemy roztopione masło i mieszamy trzepaczką.

19

TAK PRZYGOTOWANĄ PIANĘ

wylewamy równomiernie na upieczony spód i posypujemy umytymi i osuszonymi borówkami .

20

NA WIERZCH ŚCIERAMY

na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta (bez dodatku kakao).

21

CIASTO WSTAWIAMY DO

piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) na 50-55 minut.

22

PO UPIECZENIU PLACEK

dekorujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5815,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

969,3 kcal

🥑

Tłuszcz

55,8 g

🌾

Węglowodany

104,7 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

14,4 g

Podobne przepisy