lamotek.pl

Burgery rybne z sałatką coleslaw • przepis • składniki • przygotowanie

Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.

Burgery rybne z sałatką coleslaw

Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
dorsz filet - 500 g
natka pietruszki - 20 g
bułka orkiszowa - 2 szt.
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 80 g
ocet winny, biały - 100 ml
cukier - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
jogurt naturalny - 100 g
kapusta biała - 200 g
bazylia świeża - 5 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomidor czerwony - 1 szt.
rukola - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SOS DO MARYNATY:
Czosnek kroimy w drobne plasterki. W rondelku podgrzewamy ocet z dodatkiem cukru, czosnku i ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu, aż syrop odparuje i zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy.
2.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Siekamy i delikatnie solimy czosnek, by następnie rozetrzeć go na desce i dodać do zmielonego mięsa ryby. Drobno siekamy pietruszkę oraz suszone pomidory i również łączymy je z mięsem. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, z których formujemy dwa kotlety, pamiętając o natłuszczeniu dłoni i deski oliwą.
3.MARYNUJEMY KAPUSTĘ:
Kapustę drobno siekamy w paski, przekładamy do miski i zalewamy gorącą marynatą. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania kotletów i sałatki. Marynujemy, aż puści wodę i zmięknie.
4.SMAŻYMY KOTLETY:
Rozgrzewamy patelnię i smażymy kotlety z obu stron na odrobinie oleju lub grillujemy je. Połowę cebuli kroimy w krążki i podsmażamy na patelni.
5.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Drugą połowę cebuli kroimy w drobne półplasterki. Z marynowanej wcześniej kapusty odlewamy marynatę. Kapustę przekładamy do większej miski. Dodajemy cebulę, doprawiamy dużą ilością pieprzu oraz odrobiną soli. Dodajemy jogurt naturalny. Całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki (bez łodyg) i dodajemy ją do sałatki.
6.FORMUJEMY BURGERY:
Przekrawamy bułki. Siekamy bazylię, dodajemy odrobinę soli i oliwy, rozcieramy. Powstałą w ten sposób emulsją nacieramy spody i wierzchy bułek. Bułki układamy natartą stroną na patelni obok kotletów i chwilę podsmażamy.
Burgery rybne z sałatką coleslaw

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SOS DO MARYNATY

Czosnek kroimy w drobne plasterki. W rondelku podgrzewamy ocet z dodatkiem cukru, czosnku i ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu, aż syrop odparuje i zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy.

2

DOPRAWIAMY MIĘSO

Siekamy i delikatnie solimy czosnek, by następnie rozetrzeć go na desce i dodać do zmielonego mięsa ryby. Drobno siekamy pietruszkę oraz suszone pomidory i również łączymy je z mięsem. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, z których formujemy dwa kotlety, pamiętając o natłuszczeniu dłoni i deski oliwą.

3

MARYNUJEMY KAPUSTĘ

Kapustę drobno siekamy w paski, przekładamy do miski i zalewamy gorącą marynatą. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania kotletów i sałatki. Marynujemy, aż puści wodę i zmięknie.

4

SMAŻYMY KOTLETY

Rozgrzewamy patelnię i smażymy kotlety z obu stron na odrobinie oleju lub grillujemy je. Połowę cebuli kroimy w krążki i podsmażamy na patelni.

5

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Drugą połowę cebuli kroimy w drobne półplasterki. Z marynowanej wcześniej kapusty odlewamy marynatę. Kapustę przekładamy do większej miski. Dodajemy cebulę, doprawiamy dużą ilością pieprzu oraz odrobiną soli. Dodajemy jogurt naturalny. Całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki (bez łodyg) i dodajemy ją do sałatki.

6

FORMUJEMY BURGERY

Przekrawamy bułki. Siekamy bazylię, dodajemy odrobinę soli i oliwy, rozcieramy. Powstałą w ten sposób emulsją nacieramy spody i wierzchy bułek. Bułki układamy natartą stroną na patelni obok kotletów i chwilę podsmażamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1748 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

874 kcal

🥑

Tłuszcz

12,9 g

🌾

Węglowodany

122,3 g

🥬

Błonnik

13,7 g

💪

Białko

66,4 g

Podobne przepisy